Blog

Szűrők

Kedvenc nasink, a sós ropi

Gondolta volna, hogy a hagyományos sós ropi egyike a világ legegészségtelenebbnek tartott ételeinek? Meglepő állítás, hiszen a sós ropi az egyik legnépszerűbb és legalapvetőbb nasink, ezt esszük, ha csak egy kicsit csipegetni szeretnénk valamit egy jó film nézése közben, de akkor is, ha éppen gyomorkímélő diétán vagyunk. A kisgyerekek hozzátáplálásában is kulcsszerepe van, hiszen az egyik első olyan étel, amit önállóan el tudnak majszolni a kicsik. De vajon mióta létezik a ropi? Miért tartják egészségtelennek? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána ezen a héten az Interfooddal. Tartson velünk, ismerjük meg együtt a sós ropit!

Eredete

A sóspálcika pontos eredete nem ismert, de annyi biztos, hogy szoros rokonságot mutat a sóspereccel. A sósperec meghódította az egész világot, majd számos alakításon ment keresztül a recept, míg végül eljutottak odáig, hogy méretbeli és formai változtatásokat is eszközöltek, ebből született meg a vékony, ropogós, sóval hintett pálcika. Hogy kinek köszönhetjük mindezt és pontosan mikor, az a mai napig ismeretlen.

Hogyan készül?

A ropi két legfontosabb alkotóeleme a fehérliszt és a sókristályok, ezen kívül kerül még a tésztába margarin, némi élesztő és cukor, ezért tartják egészségtelen nasinak. Mindezt nagy űrtartalmú gépekben keverik össze sűrű tésztává, majd kelesztik meg. A gép feldarabolja a tésztát, hiszen a hagyományos ropi egyenlő méretű, pontosan tíz centi hosszú. Ezt követően négy-öt perc alatt ropogósra sütik a sütőkemencében.

Ropiváltozatok

A sós ropi eredetileg tengeri sóval volt megszórva és hengeres dobozban árulták. Mára a legnépszerűbb a sókristályokkal megszórt változat, de létezik szezámmagos, sajtos, mákos, burgonyás, hagymás és olívabogyós pálcika is. Gyártanak csökkentett sótartalmút is, melyet egészségesebbnek tartanak a sós változatnál. Aki pedig fehérliszt érzékenységben szenved, annak sem kell lemondania róla, mert kapható már másféle lisztből készült sóspálcika is. A legnépszerűbb hazai ropi márka mai napig a Nógrádi, de szoros a verseny több nagy áruházlánc saját márkás termékével. A híres Nógrádi ropit 1917-ben kezdték el gyártani, osztrák recept alapján.

 

Ön is szeret nap közben nassolni, de a főtt ételt is igényli szervezete? Így van ez jól, hiszen az emberi testnek szüksége van meleg ételekre ahhoz, hogy egészséges tudjon maradni. Ha nincs ideje a konyhában állni órák hosszat, keresse étlapunkat, és rendelje házhoz kedvenc fogásait!

Ez is érdekelheti

A carbonara spagetti

A carbonara spagetti

Mit köszönhetünk az olaszoknak? A farmernadrágot, az újságot, a jacuzzit, a rádiót, az elemeket, a zongorát, a zsírleszívást, a pizzát, a hőmérőt, és persze az általunk is imádott tésztákat, melyek közül kiemelkedik a carbonara spagetti – az Interfood megrendelőinek egyik kedvence. Nézzük, hogyan készül az igazi és hamisítatlan carbonara! Mi, magyarok rengeteg féle carbonarát ismerünk….