Blog

Szűrők

Kedvenc nasink, a sós ropi

Gondolta volna, hogy a hagyományos sós ropi egyike a világ legegészségtelenebbnek tartott ételeinek? Meglepő állítás, hiszen a sós ropi az egyik legnépszerűbb és legalapvetőbb nasink, ezt esszük, ha csak egy kicsit csipegetni szeretnénk valamit egy jó film nézése közben, de akkor is, ha éppen gyomorkímélő diétán vagyunk. A kisgyerekek hozzátáplálásában is kulcsszerepe van, hiszen az egyik első olyan étel, amit önállóan el tudnak majszolni a kicsik. De vajon mióta létezik a ropi? Miért tartják egészségtelennek? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána ezen a héten az Interfooddal. Tartson velünk, ismerjük meg együtt a sós ropit!

Eredete

A sóspálcika pontos eredete nem ismert, de annyi biztos, hogy szoros rokonságot mutat a sóspereccel. A sósperec meghódította az egész világot, majd számos alakításon ment keresztül a recept, míg végül eljutottak odáig, hogy méretbeli és formai változtatásokat is eszközöltek, ebből született meg a vékony, ropogós, sóval hintett pálcika. Hogy kinek köszönhetjük mindezt és pontosan mikor, az a mai napig ismeretlen.

Hogyan készül?

A ropi két legfontosabb alkotóeleme a fehérliszt és a sókristályok, ezen kívül kerül még a tésztába margarin, némi élesztő és cukor, ezért tartják egészségtelen nasinak. Mindezt nagy űrtartalmú gépekben keverik össze sűrű tésztává, majd kelesztik meg. A gép feldarabolja a tésztát, hiszen a hagyományos ropi egyenlő méretű, pontosan tíz centi hosszú. Ezt követően négy-öt perc alatt ropogósra sütik a sütőkemencében.

Ropiváltozatok

A sós ropi eredetileg tengeri sóval volt megszórva és hengeres dobozban árulták. Mára a legnépszerűbb a sókristályokkal megszórt változat, de létezik szezámmagos, sajtos, mákos, burgonyás, hagymás és olívabogyós pálcika is. Gyártanak csökkentett sótartalmút is, melyet egészségesebbnek tartanak a sós változatnál. Aki pedig fehérliszt érzékenységben szenved, annak sem kell lemondania róla, mert kapható már másféle lisztből készült sóspálcika is. A legnépszerűbb hazai ropi márka mai napig a Nógrádi, de szoros a verseny több nagy áruházlánc saját márkás termékével. A híres Nógrádi ropit 1917-ben kezdték el gyártani, osztrák recept alapján.

 

Ön is szeret nap közben nassolni, de a főtt ételt is igényli szervezete? Így van ez jól, hiszen az emberi testnek szüksége van meleg ételekre ahhoz, hogy egészséges tudjon maradni. Ha nincs ideje a konyhában állni órák hosszat, keresse étlapunkat, és rendelje házhoz kedvenc fogásait!

Ez is érdekelheti

thai zöldséges csirke

Thai zöldséges csirke, üvegtészta

E heti blogcikkünkben egy izgalmas és különleges tésztafélét szeretnénk bemutatni, mégpedig az üvegtésztát. Kétség kívül az lenne a legizgalmasabb, ha valóban üvegből készülne, de ennyire még az ázsiaiak sem kreatívak. Az üvegtészta egy hazánkban nem igazán ismert hüvelyes növény terméséből, egészen pontosan az abból kivont keményítőből készül víz hozzáadásával, tojás nélkül. Ez az érdekes növény…