Blog

Szűrők

A kávé egészséges alternatívái

Felmérések szerint a felnőttek 80%-a minden nap fogyaszt valamilyen koffeintartalmú italt. Kétség sem férhet hozzá, hogy ennek túlnyomó része kávé, hiszen a világ napi kávéfogyasztása meghaladja a kétmilliárd csészét. Érdekesség, hogy az egy főre jutó kávéfogyasztás bajnokai a skandináv országok, a vonatkozó lista első helyét ugyanis Finnország foglalja el – egy átlagos finn naponta majdnem öt csésze kávét gurít le. Bár kis mennyiségben a kávé egészséges a benne található természetes antioxidánsoknak köszönhetően, a túl sok koffein negatívan befolyásolhatja a vércukorszintet. Márpedig a magas vércukorszint közvetve számos egészségügyi problémát okozhat. Az Interfood ezen a héten összegyűjtötte azokat az egészséges alternatívákat, amelyek szóba jöhetnek a kávé helyett, ha egy kis energialöketre van szükségünk.

Matcha

A matcha tea termesztését japán buddhista szerzetesek kezdték meg a 12. században. Sokáig féltve őrzött titokként kezelték, ezért csak papok, nemesek és szamurájok ismerték jótékony hatásait. Mostanra azonban szerencsére mindenki számára elérhető. Bár a matcha is viszonylag sok koffeint tartalmaz, mégis kevesebbet, mint egy átlagos csésze kávé. Ráadásul megvan az az előnye, hogy megtalálható benne egy L-teanin nevű aminosav, amely segít abban, hogy a koffein lassabban szívódjon fel a szervezetben.

Zöld tea

Akinek a matcha túl erős, az a zöld teával is elérheti a kívánt frissítő hatást. Egészségre gyakorolt hatásai egészen hasonlóak, csak kevésbé erősek, zöld tea fogyasztásakor ugyanis magukat a tealeveleket nem juttatjuk a szervezetünkbe. Természetesen a zöld teában is van koffein, ám annak mértékét szabályozhatjuk azzal, hogy mennyi ideig hagyjuk ázni a tealeveleket a forró vízben.

Fekete tea

Néha egy gyenge fekete tea is megteszi, ha egy kis energiára van szükségünk. Mártsunk egy feketetea-filtert 30-60 másodpercre forró vízbe. Ezzel kielégíthetjük koffeinszükségletünket anélkül, hogy megterhelnénk vele a szervezetet.

Csodálatos gombák

Nem, nem a hallucinogén gombákra gondoltunk, hanem az egyre népszerűbb, gombaporból és kávébabból készült kávékra. Az őrölt gombából készített italok jótékony hatásai közé tartozik a szorongás csökkentése és az immunrendszer erősítése. Bár a kávébabnak köszönhetően ez is tartalmaz koffeint, annak mértéke lényegesen kisebb, az íze viszont hasonló, mint a jól megszokott feketéé.

Gyógynövényből készült italok

Aki teljesen ki akarja iktatni a koffeint az étrendjéből, annak a gyógynövényből készült teákat ajánljuk. Az a tapasztalatunk, hogy a szervezet meglepően gyorsan alkalmazkodik a változáshoz, és néhány nap alatt teljesen leválthatjuk a reggeli kávét. A friss gyömbérből, mentából vagy éppen ánizsból készült tea tökéletes választás lehet.

 

A frissítő reggeli vagy délutáni ital már megvan, már csak az ebéd hiányzik? Az Interfood ebben is segít – naponta megújuló, gazdag kínálatunkból kiválaszthatja másnapi ebédjét, futáraink pedig minden hétköznap házhoz szállítják a megrendelt finomságokat! Kiadós ételek jó áron az Interfoodtól!

Ez is érdekelheti

Ideális étkezések egy ideális napon, azaz így is ehetne a család…

Hátha egyszer sikerül megvalósítani… Talán nem is annyira bonyolult egy ideális napot szervezni az étkezés szempontjából. Bár kétségtelen, hogy némi szervezést, felkészültséget és tudatosságot igényel. Viszont a saját és gyermekeink egészsége szempontjából hatalmas lépés lehet, és ha egyszer már összejött az „ideális nap”, akkor nincs más teendő, mint annak a napnak a tanulságait és rutinjait…