Blog

Szűrők

Karácsonyi finomságok, és ami mögöttük van

Az év legszebb és legmeghittebb ünnepe a karácsony, nincs olyan gyerek, aki ne várná csillogó szemmel a feldíszített karácsonyfát, az ajándékokat és a finom karácsonyi vacsorát. Mi, felnőttek sem vagyunk ezzel másképp, sokan már november végén karácsonyi lázban égnek, és nem győznek vásárolni, dekorálni, hangolódni az ünnepre. A karácsony világszerte jelentős esemény, ezért az Interfood most néhány érdekességet hoz erről a meghitt ünnepről és annak jellegzetes ízeiről.

A fűszeres mézeskalács

Gondolta volna, hogy egészen 992-ig kell visszamennünk az időben, ha a mézeskalács ősét keressük? Ekkor történt ugyanis, hogy a kenyeret és a süteményeket fűszerekkel kezdték el ízesíteni. Előbb keleti fűszerek kerültek bele, majd később gyömbérrel is kiegészült a különleges ízű sütemény. Ma már el sem tudjuk képzelni a téli ünnepeket illatos mézeskalács nélkül.

Aromás forralt bor

A hideg téli esték és a karácsonyi vacsora fontos kelléke az illatos, fűszeres forralt bor. A melegen felszolgált bort az ókori rómaiak találták fel. A hideg telek során jót tett testnek és léleknek egyaránt a meleg ital, ma sincs ez másképp. Később rájöttek, hogy a gyengébb minőségű bort felvizezve és befűszerezve el lehet fedni annak rossz ízét. Mára már mindenféle formában kapható a forralt bor, nincs is karácsonyi vásár nélküle.

A híres karácsonyi pulyka

Angliában elképzelhetetlen a karácsonyi lakoma sült pulyka nélkül. Ahogyan sok más külföldi tradíció, így ez is kezd beszivárogni hazánkba, sokan esznek nálunk is sült pulykát karácsony napján. A sült pulyka érdekessége, hogy eredetileg sült libát készítettek karácsonykor az angolok, míg nem VIII. Henrik király meggondolta magát, és a libát kicserélte pulykára. Azóta jaj minden pulykának karácsony idején.

A lédús mandarin

A mandarin hazánkban is fontos gyümölcs a téli hónapok során, Mikulás és karácsony idején különösen sok fogy ebből az édes gyümölcsből. A karácsonyi mandarin hagyománya a 12. századból ered, amikor apácák zokniba rejtett mandarint, diót és almát ajándékoztak a szegényeknek Jézus születésének ünnepén.

 

Már Ön is gondolkodik, hogy mi finomat készítsen szeretteinek karácsonykor? Ha a tervezés, a bevásárlás, és a készülődés nagyon lefoglalja, ne habozzon, rendelje meg következő heti menüjét az Interfoodtól! Nálunk megfizethető árat és jó minőséget talál, futárunk pedig házhoz szállítja a finomságokat.

Ez is érdekelheti

Gyermekünk a tányér körül – mit egyen egész nap? (I.)

Minden szülő tudja, mennyire fontos kérdés, hogy gyermeke hogyan táplálkozik. A megfelelő étkezési kultúra kialakítása nemcsak azért hangsúlyos, hogy a kicsi fogai ne potyogjanak ki ideje korán a sok édesség és üdítő miatt, hanem azért is, hogy megtanulja, az étkezés a mindennapok lényeges része, amely közösséget teremt, örömöt ad, és, ha megfelelő kereteket teremtünk hozzá,…