Blog

Szűrők

A húsvéti fonott kalács

Végre megérkezett a tavasz, nyílnak az illatos virágok, kellemes az idő egy jó nagy sétához, és közeleg a keresztény kultúrkör egyik legfontosabb ünnepe is, a húsvét. Számos népi szokás kötődik ehhez a jeles naphoz, vannak, amelyek már kihalófélben vannak, míg másokhoz töretlenül ragaszkodnak az emberek. Érdekes látni, hogy míg néhány évtizede a böjtölés, a húsvéti tojásfestés és a locsolkodás mennyire fontos volt, addig mára egyre kevesebben tartják ezeket a szokásokat. A húsvéti finomságok azonban fennmaradtak, szinte mindenki eszik ilyenkor sonkát, tojást, tormát, fonott kalácsot. Ez utóbbi történetét mutatja most be az Interfood, tartson Ön is velünk!

Egy kicsit szebb, jobb, különlegesebb

A húsvét különleges ünnep, hiszen a tavasz érkezésével együtt a megújulást, az újjászületést, a hitben való elmélyülést jelképezi. Ilyenkor a hagyomány szerint mindenből jobbat és különlegesebbet illik készíteni, mint a mindennapok során. A húsvéti kalács pont ilyen, gazdagabb, mint a kenyér, hiszen kerül bele tej, vaj és tojás is, így lesz foszlós a kelt tészta. Tehát olyan, mint a kenyér, csak szebb, jobb és különlegesebb, ahogyan azt illik.

Kerek édes tészta

A szláv eredetű szó a „kerek” értelmű kolo származéka. Eredetileg tehát kerek volt az alakja. A szomszédos országokban szinte kivétel nélkül találkozhatunk vele valamilyen formában, csak éppen más a neve. Bulgáriában kozunak, Franciaországban briós, Lengyelországban chałka, Olaszországban panettone, Romániában cozonac, az erdélyi szászoknál Klotsch, a szerbeknél pedig kolač. Egyes elméletek szerint a kalács az ősi áldozati ételek maradványa.

A parasztkonyha ünnepi étele

Azt már tudjuk, hogy a magyar parasztkonyha fontos étele volt az ünnepek során a kalács. Hagyományosan a kemence alján sült, ahogyan a kenyér is. Formája szerint a kalács lehet kerek vagy hosszúkás, telt, lyukas közepű vagy rácsosan alakított, fonatlan vagy fonott. Manapság inkább a hosszúkás formájúval találkozhatunk a boltokban, kerek kalácsok már csak lakodalmakon szoktak előfordulni.

Megszentelt ételek

Fontos még szót ejteni a megszentelés hagyományáról, melyben a húsvéti kalács is fontos szerepet kapott. A hívő keresztények húsvétkor a kalácsot elvitték a templomba, és a pap megszentelte az ételt. Ezt követően otthon a család együtt fogyasztotta el, mert úgy tartották, hogy ez a záloga a következő hónapok jólétének.

 

Ha szeretne méltó módon készülni a húsvétra, akár még a kalácssütésre is időt szakítana, de túl sok a teendő, ne aggódjon, az Interfoodra mindig számíthat. Rendelje meg ebédjét étlapunkról, futárunk pedig házhoz viszi!

Ez is érdekelheti

Hortobágyi Style Crepe

Végy egy egész világon népszerű ételt alapként, keress hozzá hazai előzményeket, helyezd egy világra szóló rendezvény fénytörésébe, hintsd meg a vasfüggöny mögötti titokzatosság fűszerével, adj hozzá erős marketinget, és süsd ki: ez a hortobágyi palacsinta alapreceptje. De lássuk csak sorban! Születésekor előételként definiálták, de talán ma kevesen vannak Magyarországon, akik ezt a gazdag és bőséges…