Blog

Szűrők
husveti_erdekesseg

Húsvéti érdekességek

Kevés biztos pont akad manapság, hiszen minden napról napra változik, ami igen megterhelő, hiszen az állandóság elemi igénye az embernek. Szerencsére bizonyos dolgok kiszámíthatóak, mint például az ünnepek, így örömmel jelentjük, hogy húsvét idén is lesz – még ha kissé rendhagyó módon is. Idén nem kell aggódni a sok locsolkodó miatt, inkább meghitt, zártkörű ünneplésre készülhetnek a családok. Éppen ezért nem locsolóváró finomságokat hoztunk kedves olvasóinknak, hanem néhány érdekességet a húsvétról, amelyekről talán még Ön sem hallott. Tartson az Interfooddal, okosodjunk együtt!

Kosarak

A fonott és szövött kosarak szimbolizálják a madarak fészkét, melyek tavasszal új élettel telnek meg. A tojás önmagában is az új élet jelképe, ha pedig egy helyes kis fonott kosárkába tesszük, ünnepi hangulatot idézhetünk meg a finomságokkal megterített húsvéti asztalon.

Bárány helyett sonka

Húsvétkor évszázadokon át bárányhús volt a hagyományos menü, de aztán ez a szokás átalakult, és mára szinte teljesen kikopott a köztudatból. Helyét a finom húsvéti sonka vette át. A hosszú, hideg telek alatt a disznókat meghizlalták, majd tél végén levágták, így éppen el tudott készülni az érett füstölt sonka húsvét ünnepére.

A húsvéti nyuszi

A nyuszi emlős állat, nem tojik tojást, akkor miért ő hozza a húsvéti tojást? A húsvéti nyuszi eredete több száz éves múltra tekint vissza. A kereszténység előtt a mai Németország területén a mezei nyúl a tavasz és a termékenység pogány istennőjének szimbóluma volt. Ahogyan a kereszténység egyre jobban elterjedt a kontinensen, úgy mosódtak össze az ünnepek jellegzetes szokásai, és a nyuszi végül a húsvét legfőbb jelképévé vált, manapság minden élelmiszerboltban megtalálható csokiformába öntve.

A tojásfestés

A tojások színesre festésre eredetileg ukrán népszokás volt. Az ukránok a termékenység és az egészség istennői előtt tisztelegnek a festett tojásokkal. Amikor az ukrán bevándorlók eljutottak az Egyesült Államokba, vitték magukkal ezt a kedves szokást, amit mára az egész világ átvett.

Előbb a fülét!

Végezetül egy igazi fun fact: szinte mindennel kapcsolatban végeztek már kutatást, nem maradhattak ki ebből a csokinyuszik sem. A hiánypótló vizsgálatból az derült ki, hogy az emberek több mint fele a csokinyuszi fülét harapja le először. Ön is azzal kezdi?

 

Ha szereti a nagy családi ünnepeket, de kicsit fél attól, hogy túl sokat kell majd a tűzhely mellett állnia, készüljön rá egy pihentető héttel. Rendelje házhoz családja ebédjét, pihenje ki magát, hogy aztán jöhessen a nagy húsvéti hajrá! Az Interfood ezekben a nehéz időkben is töretlenül várja ügyfelei megrendeléseit.

 

Ez is érdekelheti

teafilter bögrében

A teafilter világhódító útja

Mindig nehéz elképzelni, milyen lehetett az élet olyan egyszerű, de nagyszerű találmányok nélkül, amelyek évtizedek óta a rendelkezésünkre állnak és megkönnyítik mindennapi életünket. E heti cikkünkben egy olyan hiánypótló találmány eredetét vizsgáljuk meg, mint a teafilter! Teatények A tea kedvező élettani hatásai évszázadok óta ismertek, nem véletlen, hogy a víz után a tea a második…