Blog

Szűrők
gnocchi készítés közben

Galuska vagy nokedli? Esetleg nudli?

Nokedli, galuska, gnocchi, nudli és angyalbögyörő. Mi, magyarok imádjuk ezeket a kis tésztakülönlegességeket, de vajon mi a különbség köztük, és melyik hogyan készül? Biztosan járt már úgy Ön is, hogy rendelt egy jó kis Petőfi-féle Székely-gulyást nokedlivel, és valami egészen másnak kinézető tésztafélét kapott a tányérjára. Gyakori eset ez, mégpedig azért, mert még mindig nem különültek el a tésztafélék egyértelműen, sokszor máshogyan nevezik ugyanazt az ételt. Ezen a héten az Interfood rendet tesz a tészták világában, tartson velünk Ön is, ha szeretné végre tisztán látni a helyzetet.

Gnocchi: hagyományosan nem magyar étel, hazánkba az olasz konyha elterjedésével került. Még most is vannak viták arról, hogyan kell helyesen kiejteni a nevét, ez is árulkodik róla, hogy még nincs sok évtizedes hagyománya a hazai fogyasztásának. A tészta puhára főzött és áttört krumplival készül. Hasonlít a mi nudlinkhoz, mégis kicsit eltér az elkészítési módja, az igazi gnocchi ugyanis könnyű és habos, nem pedig tömör és kemény. A titok nyitja a krumpli, liszt és tojás megfelelő aránya, illetve a lobogó forró vízben főzés.
Nokedli: az a híres tojásos nokedli, amit friss fejes salátával annyira imádunk. A nokedli tésztájához nem kell más, csupán tojás, liszt és egy kevés só. Jó sűrű, nyúlós tészta készül belőle, amit lobogó, sós vízbe kell szaggatni. Használható ehhez nokedli szaggató, de akár egy kiskanál is megteszi, a lényeg, hogy nagyon aprócskák legyenek a vízbe kerülő tészták. Nem könnyű feladat megfelelően apróra szaggatni, sok lány nővé válásának volt annak idején mércéje a nokedli készítés. Ha tojást ütünk rá, máris kész a tojásos nokedli, ha köretnek szánjuk, akkor leginkább pörkölt mellé ajánlott.
Galuska: liszt és tojás keveréke, de létezik vajas és olajos galuska is, melyek esetében a tésztába a tojáson és a liszten kívül kerül vaj vagy olaj. A tészta szintén sűrű és nyúlós, a különbség leginkább a méretében van, hiszen ez az időtakarékosabb megoldás, nagyobb darabokat kell szaggatni a forró vízbe. Leginkább a paprikás krumpliba illik.
Nudli és angyalbögyörő: végezetül következzék a nudli, ami mákosan gyerekkorunk egyik kedvence, vagy az angyalbögyörő, ami szinté egyfajta nudli csak a mák helyett pirított prézlibe forgatva. A tésztája nagyon hasonlít a gnocchiéhoz – főtt, áttört krumpli, tojás és liszt adja a lényét, de más arányokban, ezért az eredmény is más: sűrű, tömör tészta, kis hurkákra formázva. Sós, forró vízben kifőzve és valami finomságba forgatva.

Most, hogy tiszta vizet öntöttünk a pohárba, minden kedves megrendelőnket arra biztatunk, hogy válogasson kedvére az Interfood étlapjáról, ahol finomabbnál finomabb nudlikat, nokedliket és gnocchikat talál.

Ez is érdekelheti

borfajták

Borsismertető

Melyik az a fűszer, amit a leggyakrabban használunk? Ugye, hogy Önnek is a bors jutott eszébe? Nem véletlenül, hiszen a magyar konyha első szám fűszere a fekete bors, de így van ezzel szinte az egész világ, nem csak mi. Korábbi cikkünkben már feltártuk, hogy mitől erős a paprika, most pedig az apró fekete gömböcskék nyomába…