Blog

Szűrők
Petőfi Sándor kedvenc ételei, avagy éljen a forradalom!

Petőfi Sándor kedvenc ételei, avagy éljen a forradalom!

1848-49-es forradalom és szabadságharc, március 15-e, Nemzeti dal, Tizenkét pont, Pilvax kávéház, Landerer-nyomda, Kossuth Lajos, Jókai Mór, Vasvári Pál és Petőfi Sándor – ezek azok az információk és nevek, amelyeket mindannyian ismerünk tanulmányainkból, az iskolai megemlékezésekből, évről évre itt csengenek fülünkben a tavasz közeledtével. A forradalom legismertebb alakja Petői Sándor, aki élénken él képzeletünkben, személye mégis titokzatos és távoli. Pedig minden bizonnyal ő is ugyanolyan ember volt, mint mindenki más, neki is voltak rossz szokásai, jellegzetes mondásai, nehéz vagy éppen szép napjai, barátai, kedvesei és persze kedvenc ételei. E heti blogcikkünkben ez utóbbi nyomába eredünk, és Petőfi Sándor kedvenc fogásaival emlékezünk meg az 1848-as forradalomról.
Vannak feljegyzések arról, hogy Petőfi Sándor nagy kedvence volt az éti csiga. A főtt és házától megfosztott csigákat zsíron pirították vöröshagymával, tojást ütöttek rá, azaz csigás rántotta készült belőlük. A haza nagyjának kedvence volt még az olajos csiga és az ecetes-tormás csiga, ami igazi ínyencség lehetett akkoriban, még ha ezt ma kissé nehezen tudjuk is elképzelni. A csigához pedig két deci jófajta fehérbor dukált, mégpedig a híres karlócai ürmös.
Meglehetősen különös ízlésre és gusztusra utal ez a csigaimádat, de Petőfi nem csak ilyen extravagáns ételeket szeretett. Szerette még a fokhagymás kolbászt, a töltött tojást, a pecsenyehúsokat, a túrós tésztát, a kukoricagombócot, a galuskát, a burgonyalángost és persze a székelygulyást. A székelygulyást, mint sok más elhíresült ételt, gyakorlatilag egy véletlennek köszönhetjük. Az éhes Petőfi és barátja, Székely József egy délutánon betévedt egyik kedves vendéglőjükbe, ahol nagy csalódásukra már szinte semmit sem tudtak rendelni, mert minden elfogyott. A vendéglős, hogy ne okozzon csalódást, gyorsan felkapta a maradék pörköltet meg a párolt savanyú káposztát, és Székely József bátorítására összekeverte őket, majd forrón tálalta törzsvendégeinek. A spontaneitás okos ötlet volt, az ételnek nagy sikere lett, Petőfi pedig, amikor legközelebb ellátogatott a vendéglőbe, már előre kérte magának a Székely-féle gulyást. Hogy mennyi igaz ebből a kedves történetből azt biztosan persze nem tudhatjuk, de azt igen, hogy a székelygulyás azóta is népszerű magyar étel.
Ha Ön is szeretne méltó módon megemlékezni nemzeti hőseinkről és nagyszerű tetteikről, megteheti azt egy jó kis székelykáposzta rendelésével, amely állandó szereplője étlapunknak! Válassza az Interfoodot, ahol mindig megbízható minőséget talál!

Ez is érdekelheti

csulok-pekne-modra

Csülök pékné módra, hagymás tört zeller

Sokan azt gondolják, hogy ez egy klasszikus magyar étel, igazi hungarikum, amelyet kis hazánkban találták fel, és biztosan valamilyen kenyértésztában sült sertéshúsról lehet szó. Az igazság azonban az, hogy ennek az ízletes ételnek semmi köze a kenyérhez, és nem is Magyarországról származik, hanem meglepő módon Franciaországból. Azért meglepő, mert a franciákat többnyire úgy képzeljük el,…