Blog

Szűrők

Francia konyhaművészet

Hogyan lesz egy nemzetnek jellegzetes konyhaművészete, kedvenc fűszerei, világszerte híres fogásai? Ehhez bizony évszázadok és kiváló új ételek kellenek, melyek aztán meghódítják a világot, és bizony a földrajzi adottságok sem utolsók, hiszen általában azokat a növényeket, fűszereket részesíti előnyben egy nemzet, amelyek saját területén is megteremnek. Talán nem is vagyunk mindig tisztában vele, de számos kiváló francia fogást eszünk mi, magyarok is. Az Interfood e heti cikkében az elegáns francia konyát mutatja be, mely méltán híres világszerte, és amely 2010 óta az UNESCO szellemi kulturális örökségének listáján is megtalálható.

Visszafogottság, elegancia

A francia konyhaművészetről általánosságban elmondható, hogy szolidabb és visszafogottabb ízek jellemzik. A jó minőség nagyon fontos számukra, így a friss húsok és zöldségek, a minőségi pékáruk és a sajtok a legfontosabb elemei konyhaművészetüknek.

A kezdetek

A szakemberek a mai modern francia étkezést egészen a középkorig vezetik vissza, amikor még az erősen sózott és füstölt húsok uralták az asztalt, melyekhez erőteljes fűszerezés is társult. A nagy fordulópont Medici Katalinnak és az ő olasz szakácsainak köszönhető, akik számos újítást hoztak magukkal. Nekik köszönhető a szarvasgomba, az olívaolaj és a fokhagyma megismertetése is, amelyek mára a francia konyhaművészet alapvető hozzávalóivá váltak. Ezek mellett a felfújt, a gyúrt és a leveles tészta, az égetett tészta és a fagylalt is újdonság volt a franciáknak.

A nagy átalakulás

Később XIV. Lajos hozott nagy fordulatot, az ő uralkodása idején született meg a modern francia konyha első nagyszabású szakácskönyve. A korábbi erős fűszerezés helyét átvették a lágyabb, finomabb fűszerek, mint a petrezselyem, a zsálya, az oregánó és a kakukkfű. Emellett a friss saláták is megjelentek, hiszen a király rajongott a frissen fogyasztott zöldségekért és gyümölcsökért. Fontos mérföldkő volt a jellegzetes francia kávézók létrejötte is, ahol nemcsak a kávé lett népszerű, hanem a finom édes sütemények, a fagylalt és az élénk beszélgetések is.

Jellegzetes francia fűszerek

A francia konyha egyik jellegzetes íze a provence-i fűszerkeveréknek köszönhető, amely üde, zöldfűszeres ízével mindenkit levesz a lábáról. Emellett a kakukkfű, a rozmaring, az oregánó, a szerecsendió és a fokhagyma számítanak a francia konyha legnépszerűbb ízesítőinek.

Francia rakott burgonya, franciasaláta, francia rántott csirkemell és még számos más francia eredetű finom étel várja kedves megrendelőinket az Interfoodnál. Rendelje ebédjét házhoz tőlünk, így több szabadideje marad!

Ez is érdekelheti

Citromos málnakrémleves

Boldogasszony csipkéje. A Magyarországon őshonos növény szinte minden nagymama kertjében megtalálható, és szinte mindenkinek van egy-egy gyermekkori emléke róla. Kinek kedves ez az emlék, mert boldogan szedegette az apró piros gyümölcsöt a terebélyes bokorról, kinek kellemetlen, mert összeszurkálták a növény apró tüskéi, esetleg bekapott vele együtt egy ott sunnyogó kisebb bogarat. Erdei sétáink alkalmával nyáron…