Blog

Szűrők

Citrom a konyhában

 

A tél talán egyik legtöbbet keresett gyümölcse a citrom. Hogy miért? Mert a náthás időszakban, amikor testünknek szüksége van mindenféle segítségre ahhoz, hogy ne legyünk folyton betegek, sokan nyúlnak természetes gyógymódokhoz. A citromnak híresen magas a C-vitamin tartalma, ami hatékonyan támogatja az ember immunrendszerét. Éppen ezért hétről-hétre bekerül a bevásárló kocsikba, novembertől kezdve igen keresett élelmiszer. A citrom sikertörténete azonban nem ér itt véget, a konyha igazi csodaszere is válhat belőle, ha ismerjük a trükköket. Tartson ismét az Interfooddal, ismerje meg a citrommal kapcsolatos praktikákat!

 

Citrom és szódabikarbóna

A citrom nem csak élelmiszerként kiváló, de nagyon hasznos tisztítószer is lehet. A szódabikarbónával együttesen alkalmazva csodákra képes, kifejezetten hatékony tisztítószer. Eltávolítja a vízkövet és a makacs konyhai szennyeződéseket anélkül, hogy aggódnunk kéne a vegyszerek okozta kellemetlen szagok és esetleges méreganyagok miatt.

 

Kávé- és teafoltok az edényeken?

A fehér porcelán és a műanyag edények gyakran elszíneződnek a teától, a kávétól, de az áfonya és a cékla is képes makacs foltokat hagyni. Erre az esetre a legjobb, ha fogunk egy félbe vágott citromot és azzal alaposan bedörzsöljük a foltot. Néhány perc elteltével makulátlan fehér színű lesz tőle minden.

 

Zsírfoltok a mikrón?

A mikró takarítása sokak számára okoz dilemmát, hiszen nagyon erős zsír-és olajfoltok képesek megtapadni az eszköz belső felületén, mégsem szerencsés erős zsíroldó vegyszerekkel nekimenni, hiszen takarítás után hiába töröljük le, a tisztítószert nem tudjuk tökéletesen eltávolítani. Ami pedig bent maradt, azt bizony belemikrózzuk az ételeinkbe, ami semmiképpen sem nevezhető egészségesnek. Ennek elkerülése érdekében egy tálba tegyünk egy felkarikázott citromot, öntsük le vízzel, és kapcsoljuk be a mikrót. Akkor jó, ha a víz már forr, mert a citromos vízpára segít feloldani a mikró falára tapadt lerakódásokat. Ezután csak ki kell törölni egy tiszta szivaccsal, és máris ragyog!

 

Makacs elszíneződés a kézen?

Újkrumpli, cékla, meggy, áfonya, szilva, körte – ha nagyobb mennyiséget kell belőlük megtisztítanunk, azt a szép fehér körmeink fogják bánni. Befogja bőrünket és körmünket a levük, aztán hiába súroljuk őket, csak nem akarnak lejönni. Erre is megoldás a tömény citromlé, egy kis sóval karöltve. Mártsuk sóba a kezünket, majd egy félbe vágott citrom levét nyomkodjuk rá a kezünkre, és dörzsöljük vele át alaposan. Volt folt, nincs folt!

 

Ha úgy érzi, ki kellene takarítani a konyhát, és citrom éppen van is otthon, de ideje már nem marad a főzésre, az Interfood segít! Rendelje házhoz ebédjét, így marad ideje minden másra!

 

Ez is érdekelheti

Az angyalok gyümölcse

Ki van oda az egzotikus gyümölcsökért? Ezek a különleges ízű gyümölcsök bizony nem teremnek meg bárhol, melegre, napsütésre, sok csapadékra és megfelelő talajra van szükségük ahhoz, hogy megfelelően növekedjenek, és gyümölcsöt tudjanak érlelni. Mivel hazánk éghajlata nem elég meleg ezeknek a növényeknek, a legtöbb egzotikus gyümölcs sok száz (vagy ezer) kilométert utazik, mire eljut a…