Blog

Szűrők
borfajták

Borsismertető

Melyik az a fűszer, amit a leggyakrabban használunk? Ugye, hogy Önnek is a bors jutott eszébe? Nem véletlenül, hiszen a magyar konyha első szám fűszere a fekete bors, de így van ezzel szinte az egész világ, nem csak mi. Korábbi cikkünkben már feltártuk, hogy mitől erős a paprika, most pedig az apró fekete gömböcskék nyomába eredünk – vajon hogyan tudták meghódítani az egész világot? Tartson Ön is az Interfooddal, ha szeretne többet tudni a borsról!

Egy kúszónövény termése
Mint oly sok fűszer, a bors is egy gazdagon termő növény termése. Eredeti lelőhelye a trópusokon van, ahol a növények fürtökben hozzák bogyós terméseiket. Az apró bogyókat érési állapotuktól függően leszüretelik, majd kiszárítják őket, ekkor válnak sötét színűvé.

Bors, mint fizetőeszköz
A bors eredetileg Indiából származik, és már az ókorban is használták. Hazánkban a középkorban terjedt el, és vált rövid idő alatt alapfűszerré. Története során voltak olyan időszakok, amikor a bors annyira értékes volt, hogy az arannyal volt egyenértékű, hadisarcként borsot kértek az uralkodók, illetve a földesurak borsban kérték bérlőiktől a bérleti díjat. Végül miután a termesztése felvirágzott és a kereskedelmi útvonalak szabaddá váltak, értéke jelentősen csökkent, mára már bárki könnyedén hozzájuthat.

Fekete, fehér, zöld és piros bogyók – mind ugyanazon a növényen
Ez a négy szín különböző érési fázisokat jelöl. Attól függően, hogy mennyire érett a bors, különbözik az íze és a feldolgozási, felhasználási módja is.

Fekete bors
A fekete borsot azelőtt leszüretelik, hogy megérne. Akkor jó, ha éppen kezdenek sárgulni a szemek, ilyenkor leszedik a füzért, egy éjszakára állni hagyják, így elindul benne a fermentáció (erjedés). Ezt követően egyenletes hőmérsékleten szárítják, ettől összezsugorodik a külső héja és megfeketedik.

Fehér bors
A fehér bors értékesebb a feketénél, ezért előfordul a hamisítása. Ehhez a teljesen érett szemeket kell használni, amikor a növényen már pirosak a kis bogyócskák. Mire pirossá válik, sok elhullik belőle, ezért sok a veszteség, és a technológia is jóval összetettebb. Minden szemet vízbe áztatnak, és utána a felpuhult piros réteget leszedik egyenként a magokról. Gyorsan és kíméletesen kell szárítani, hogy minősége megfelelő legyen.

Piros bors
A piros bors esetében az érett borsszemeket szüretelik, majd sós-ecetes lébe teszik őket vagy különleges technológiával megszárítják, úgy, hogy a gyümölcshús a magokon maradjon.

Zöld bors
A zöld bors története a huszadik században kezdődött. Az éretlen szemeket szüretelik le, majd vízben főzik, vagy sós lében áztatják, így az erjedést okozó enzimek elpusztulnak benne. Folyadékban vagy frissen árulják.

Cubebe bors
Egy igazi ritkaság és különlegesség, az egyik legritkább fajta. Kinézetre nem teljesen gömbölyű, és íze egyszerre emlékeztet a fekete borséra és a szegfűborséra.

Lehetetlen küldetés lenne az összes borsos ételünket felsorolni, hiszen szinte mindenben található egy kicsi belőle. Rendelje meg tőlünk kedvenc ételeit, az Interfood pedig házhoz szállítja Önnek az ebédjét kedvező áron!

Ez is érdekelheti

Interfood-A parmezán nyomában

A parmezán nyomában

Kis hazánkban, ahogy egyre könnyebben be lehet szerezni bármilyen ételt, úgy nő a különleges külföldi ételek iránti kereslet, így a parmezán sajt iránti igény is, mely számos olasz tészta és leves alapvető hozzávalója. Aki vásárolt már életében parmezánt, az tudja, hogy bizony elég borsos az ára. De vajon miért ilyen drága? Ennek az izgalmas kérdésnek…