Blog

Szűrők
Az olaszok mindent bele levese: a minestrone leves

Az olaszok mindent bele levese: a minestrone leves

Az olasz és a magyar konyha ételeiben kétségkívül több a különbözőség, mint az egyezés. Teljesen más az éghajlat, a kultúra, a fűszerek, más ízek dominálnak, más az emberek temperamentuma és az ételhez való viszonya, mondhatnánk, hogy szinte minden más. Van mégis egy közös pont: a „mindent bele” leves.

Mi magyarok nagyon kedveljük az olyan leveseket, amelyekbe az otthon talált összes maradék zöldséget fel lehet használni, mert pénztárcakímélőek, akkor is el tudjuk őket készíteni, ha a főzést nem előzte meg egy gondos bevásárló lista írás, és egy hosszú, fárasztó nap után gyorsan és könnyen megvagyunk velük. A legjobb, ha szakácskönyv sem kell hozzá, csak egy húsleveskocka és a jól bevált családi recept. Az olaszok minestrone levese éppen ilyen, annyi eltéréssel, hogy a jellegzetes magyar hozzávalók helyett az Olaszországban népszerű összetevőkből készül.
A minestrone elnevezés nem árul zsákbamacskát, neve ugyanis a minestra szóból származik, ami levest jelent. Tehát ez az olaszok híres levese, az igazi, a hamisítatlan, a minden házban előforduló és minden családban kicsit más leves: A leves. Ha elkezdjük keresni az eredeti receptet, nagy ellentmondásokra fogunk bukkanni. Egyik helyen tesznek bele tésztát, a másikban nem, hol írnak bele pestót, hol nem, sokan esküsznek az igazi nap érlelte olasz paradicsomra, mások szerint nem szükséges bele. Minden területnek megvan a saját változata, de természetesen az is fontos szempont, hogy éppen milyen friss zöldségekhez lehet könnyedén hozzájutni. Hogy mégis legyen egy kiindulópont: a minestrone minél többféle zöldségből készült zöldségleves, amibe nem kerül hús, csupán sonka főzőleve, de ez sem szokás minden olasz családban. A sokféle zöldség mellett az olívaolaj, a tészta és a friss zöldfűszerek, valamint az elengedhetetlen parmezán sajt adják jellegzetes ízét. Az apróra vágott zöldségeket puhára főzik, befűszerezik, tésztával gazdagítják, majd egy kanál olíva olajat kevernek hozzá, és tálaláskor megszórják parmezán sajttal. Szinte bármilyen zöldségből készülhet a leves, van azonban néhány jellegzetes és nálunk kevésbé használt zöldségféle, amit érdemes beletenni: szárzeller, cukkini, brokkoli, fehérbab, fehérkáposzta.

Ha Ön és családja számára mindeddig ismeretlen volt a minestrone leves, ne habozzon, rendelje meg az Interfood ételfutártól és élvezze a főzés nélküli órákat! Egy kis pihenés és töltődés mindenkinek jár, szánjon időt ősszel is önmagára!

Ez is érdekelheti

Kumkvat, a törpemandarin

A tél beköszöntével sajnos híján vagyunk a hazai friss gyümölcsöknek, ezért ilyenkor gyakrabban fordulunk a nagyáruházak gyümölcsös polcain található egzotikus termésekhez. A sárkánygyümölcs, a papaja, a rambután, a maracuja, a licsi, a csillaggyümölcs, a mangosztán, a durián, a kivano és a kumkvat ilyenkor nagyobb eséllyel landol bevásárló kosarunkban. Áruk kissé borsos, hiszen messze földről érkeznek…