Blog

Szűrők
gőzgombóc

Az ínycsiklandozó gőzgombóc

A magyar gasztronómia jól ismeri és szereti a tésztakülönlegességeket, a nudli, a galuska vagy a krumpligombóc kedvelt étel kis hazánkban. Ha egy kicsit tovább utazunk, és átlépjük a határt, máris lépten-nyomon belefutunk egy számunkra kevésbé ismert, izgalmas tésztacsodába, a gőzgombócba. Az osztrákok népszerű étele, melyet többnyire édesen fogyasztanak, mindenféle izgalmas töltelékkel megtöltve. Ha Ön is szereti az édes tésztás ételeket és kíváncsi a germknödet, azaz a gőzgombóc titkára, tartson ezen a héten is az Interfooddal!

Házi tészták nyomában
Korábbi cikkünkben már összegeztük, hogy mit is kell tudni az egyes tésztafélékről, mi különbözteti meg a gnocchit a nudlitól, a galuskát a nokedlitől. A kérdés az, hogy a gőzgombóc hol helyezkedik el a tésztafélék között, melyikre hasonlít? Nos, egy kicsit hasonlít mindegyikre, mégis eltér tőlük. A hasonlóság az, hogy kézzel készül, többnyire otthoni körülmények között, gépsort hírből sem ismer. Az eltérés pedig az, hogy kelt tészta az alapja, és nem vízben főzik ki, ahogyan a többi tésztát szokás. Munkás ételről van szó, hiszen gyúrni kell és dagasztani, majd pihentetni és utána kinyújtani, tölteni, formázni a tésztát. De megéri a fáradságot, hiszen nagyon finom és különleges lesz az eredmény.

Egy tészta, amit nem vízben főzünk ki
Elsőre lehetetlennek hangzik, de korántsem az. Ehhez a különleges ételhez vizet használunk, de annak csupán a gőzét. Éppen ezért az elkészítéséhez szükséges egy speciális gőzölő edény, melynek lényege, hogy az alul lobogó víz nem ér a gombóchoz, csak annak gőze puhítja meg azt. 15 perc alatt megpuhulnak a gombócok, utána már csak egy finom mártás elkészítésére lesz gondunk.

Mivel töltsük?
A gőzgombóc lelke a töltelék. Bármivel lehet tölteni, léteznek sós verziók is, de a klasszikus gőzgombóc édes. Ha hagyományos módon szeretnénk elkészíteni, akkor a tölték sűrű szilvalekvár, melyet belerejtünk a gombócokba, és a tetejét házi vaníliasodóval öntjük le, majd alaposan megszórjuk darált cukros mákkal. Ha viszont szeretünk kísérletezni, szóba jöhet bármi, amit szeretünk, a töltelék maga is lehet mák, marcipán, baracklekvár és dió, vagy amihez éppen kedvünk van.

Vaníliasodó, a pont az i-re
A házi vaníliasodónál nincs finomabb öntet a világon, ez illik a legjobban a gőzgombóc tetejére. Aki időt és energiát szeretne spórolni, az készíthet hígra főzött vaníliapudingot is, de a legjobb mégiscsak a házi sodó. Tojások sárgája, egy kis liszt, vanília kikapart magja, cukor és tej – ezek kellenek csupán hozzá. Elkészíteni nem nehéz, az eredmény viszont utánozhatatlan!

Ha sikerült Önnek is kedvet csinálunk e finomság elkészítéséhez, ne habozzon, gyorsan lásson neki, és hogy a levesre már ne legyen gondja, azt rendelje meg az Interfood ételfutártól. Mi házhoz szállítjuk Önnek a kiválasztott ételt!

Ez is érdekelheti

náthás nő betakarózva

Öt tipp a meghűlés kezelésére

A telet megúszni megfázás, nátha, meghűlés nélkül szinte lehetetlen. A legjobb természetesen az, ha mindent megteszünk, hogy ne következzen be, például rétegesen öltözködünk, sapkát, sálat és kesztyűt viselünk, rendszeresen mosunk kezet, főleg miután olyan helyen tartózkodtunk, ahol sok ember megfordul, és lakásunkban stabil hőmérsékletet tartunk. De vajon mit tehetünk, ha mégis megfáztunk? Tartson ezen a…