Blog

Szűrők
gőzgombóc

Az ínycsiklandozó gőzgombóc

A magyar gasztronómia jól ismeri és szereti a tésztakülönlegességeket, a nudli, a galuska vagy a krumpligombóc kedvelt étel kis hazánkban. Ha egy kicsit tovább utazunk, és átlépjük a határt, máris lépten-nyomon belefutunk egy számunkra kevésbé ismert, izgalmas tésztacsodába, a gőzgombócba. Az osztrákok népszerű étele, melyet többnyire édesen fogyasztanak, mindenféle izgalmas töltelékkel megtöltve. Ha Ön is szereti az édes tésztás ételeket és kíváncsi a germknödet, azaz a gőzgombóc titkára, tartson ezen a héten is az Interfooddal!

Házi tészták nyomában
Korábbi cikkünkben már összegeztük, hogy mit is kell tudni az egyes tésztafélékről, mi különbözteti meg a gnocchit a nudlitól, a galuskát a nokedlitől. A kérdés az, hogy a gőzgombóc hol helyezkedik el a tésztafélék között, melyikre hasonlít? Nos, egy kicsit hasonlít mindegyikre, mégis eltér tőlük. A hasonlóság az, hogy kézzel készül, többnyire otthoni körülmények között, gépsort hírből sem ismer. Az eltérés pedig az, hogy kelt tészta az alapja, és nem vízben főzik ki, ahogyan a többi tésztát szokás. Munkás ételről van szó, hiszen gyúrni kell és dagasztani, majd pihentetni és utána kinyújtani, tölteni, formázni a tésztát. De megéri a fáradságot, hiszen nagyon finom és különleges lesz az eredmény.

Egy tészta, amit nem vízben főzünk ki
Elsőre lehetetlennek hangzik, de korántsem az. Ehhez a különleges ételhez vizet használunk, de annak csupán a gőzét. Éppen ezért az elkészítéséhez szükséges egy speciális gőzölő edény, melynek lényege, hogy az alul lobogó víz nem ér a gombóchoz, csak annak gőze puhítja meg azt. 15 perc alatt megpuhulnak a gombócok, utána már csak egy finom mártás elkészítésére lesz gondunk.

Mivel töltsük?
A gőzgombóc lelke a töltelék. Bármivel lehet tölteni, léteznek sós verziók is, de a klasszikus gőzgombóc édes. Ha hagyományos módon szeretnénk elkészíteni, akkor a tölték sűrű szilvalekvár, melyet belerejtünk a gombócokba, és a tetejét házi vaníliasodóval öntjük le, majd alaposan megszórjuk darált cukros mákkal. Ha viszont szeretünk kísérletezni, szóba jöhet bármi, amit szeretünk, a töltelék maga is lehet mák, marcipán, baracklekvár és dió, vagy amihez éppen kedvünk van.

Vaníliasodó, a pont az i-re
A házi vaníliasodónál nincs finomabb öntet a világon, ez illik a legjobban a gőzgombóc tetejére. Aki időt és energiát szeretne spórolni, az készíthet hígra főzött vaníliapudingot is, de a legjobb mégiscsak a házi sodó. Tojások sárgája, egy kis liszt, vanília kikapart magja, cukor és tej – ezek kellenek csupán hozzá. Elkészíteni nem nehéz, az eredmény viszont utánozhatatlan!

Ha sikerült Önnek is kedvet csinálunk e finomság elkészítéséhez, ne habozzon, gyorsan lásson neki, és hogy a levesre már ne legyen gondja, azt rendelje meg az Interfood ételfutártól. Mi házhoz szállítjuk Önnek a kiválasztott ételt!

Ez is érdekelheti

Petőfi Sándor kedvenc ételei

Március 15-e fontos nap minden magyar számára, hiszen ekkor emlékezünk meg az 1848-as forradalomról és az azt követő szabadságharcról. Arról a hideg márciusi napról, amikor néhány bátor ifjú vakmerő cselekedetével megváltoztatta egy egész nemzet jövőjét. Egy napra Petőfi Sándoré és barátaié a főszerep, előkerülnek a költő legismertebb versei, percre pontosan rekonstruálják a nagy nap eseményeit….