Blog

Szűrők

A profiterol

Mit köszönhetünk az olaszoknak? Felsorolni is nehéz lenne, ezért ebben a cikkben csak az édességekkel foglalkozunk, és itt is akadnak csodás olasz találmányok, ugyanis a tiramisu, a panna cotta és a profiterol is mind tőlük származik. A profiterol a 19. században született és Itáliából terjedt el világszerte, különlegessége a speciális égetett tészta és az alkoholos krém. Mára meghódította az egész világot, mindenhol igazi klasszikus desszertnek tekintik. Ha Ön is profiterol rajongó, tartson az Interfooddal, mutatjuk, mi a titka!

Égetett tészta

Ez a szakmai elnevezése annak a tésztának, amibe később a krémet töltik. Az európai konyha régóta ismeri ezt a különleges eljárásmódot, így készül ugyanis a képviselőfánk és az éclair fánk tésztája is. A franciáknál is ismert és közkedvelt ez a könnyű, légies fánkszerű tészta, amit különféle töltelékekkel töltenek meg. Nagy előnye, hogy sülés után üreges, így szépen meg lehet tölteni bármilyen töltelékkel.

Hogyan készül?

Az égetett tészta különlegessége, hogy csupán tej, liszt, vaj és tojás szükségeltetik hozzá, melyet tűz fölött kevernek ki. Végső formáját úgy nyeri el, hogy a hőkezelt tésztát habzsák segítségével tepsibe nyomva megsütik, így a forró sütőben szép üregesre megnő, mesterséges anyagok hozzáadása nélkül. Kívül ropogós lesz, míg belül üreges, ez teszi lehetővé, hogy meg lehessen tölteni.

A töltelék

Az igazat megvallva, rengeteg féle módon meg lehet tölteni a profiterolt, de a leggyakrabban mégis édes cukrászkrémmel vagy tejszínhabbal szokták. Ennek a tetejére kerül a csokoládészósz, amely többnyire tartalmaz némi alkoholt is. Természetesen el lehet térni a jól megszokott változattól, pisztáciakrémtől kezdve a mogyorókrémig bármi kerülhet bele – csak rajtunk múlik.

Profiterol extrákkal

Ha valami különlegesre vágyik, elkészítheti kávés-mascarponés változatban is, de a hagyományosan készített változatot is fel lehet dobni, ha a tetejét megszórjuk durvára vágott pisztáciával. Ha gyerekeknek készül a finomság, az alkohol természetesen elhagyható, illetve ha csak kevés időnk van, de mégis ezt a desszertet szeretnénk az asztalra varázsolni, a puding is jó szolgálatot tesz. Ha inkább a gyümölcsös ízeket kedveljük, friss bogyós gyümölcsöket is tehetünk a tejszínhabos töltelékbe.

 

Ha most épp van kedve és ideje kísérletezni, jó szívvel ajánljuk ezt a különleges desszertet. Azok számára, akik a következő évben sem szeretnének önmaguknak főzni, az ebéd házhoz rendelés továbbra is elérhető. Az Interfood várja megrendeléseiket – az új évben is töretlenül állunk az Önök szolgálatára!

Ez is érdekelheti

Koplalással a karcsúságért?

Legelőször is: NE. Másodszor: semmiképp. Harmadszor: mi az a karcsúság? Nem biztos, hogy egy természetéből adódóan 163 centisnek született, dús idomú hölgynek ugyanazt kell hogy jelentse a karcsúság, mint egy 178 cm magas, sportos testalkatúnak, vagy hogy ez a szó ugyanazzal a tartalommal nyer értelmet, ha valaki 21 éves fiatal lány, illetve ha 37 éves…