Blog

Szűrők
Interfood-A parmezán nyomában

A parmezán nyomában

Kis hazánkban, ahogy egyre könnyebben be lehet szerezni bármilyen ételt, úgy nő a különleges külföldi ételek iránti kereslet, így a parmezán sajt iránti igény is, mely számos olasz tészta és leves alapvető hozzávalója. Aki vásárolt már életében parmezánt, az tudja, hogy bizony elég borsos az ára. De vajon miért ilyen drága? Ennek az izgalmas kérdésnek járunk utána e heti blogcikkünkben. Tartson velünk, ha Önt is érdekli, miért nem szabad sajnálni a pénzt az igazi parmezánért.

Először is, létezik igazi és nem igazi parmezán sajt? Bizony létezik, mint szinte mindent, már a parmezánt is hamisítják. Tehát aki igazi parmezánt szeretne vásárolni, az első körben az eladott termék nevére ügyeljen. Parmigiano-Reggiano (P-R), ez az eredetvédett sajt az igazi parmezán, melyet Olaszország Emilia-Romagna tartományában készítenek, jól behatárolt területen élő tehenek tejéből, és amelyet 12 hónapon keresztül érlelnek, majd még további éveken keresztül szárítanak. Ebből már lehet sejteni, hogy tulajdonképpen nem (akkora) lopás az igazi parmezán ára, hiszen egy olyan termékek, amit több éven keresztül készítenek, mégsem árulhatnak fillérekért. A következő érdekesség, hogy az eredeti parmezán sajt semmilyen tartósítószert nem tartalmazhat. Tehéntej, só és egy különleges oltóenzim, melyet a borjú gyomrából vonnak ki – mindössze ezek az engedélyezett összetevők. Mivel a tejet adó tehenek étrendje szigorúan ellenőrzött, nincs is szükség tartósítószerre. Érdemes ezen a ponton elgondolkodni kicsit. Hány olyan terméket tudunk felsorolni, amelyhez semmilyen adalék- színezék- és tartósító anyag nem kerül? Hát, nem sokat. Az igazi parmezán pedig korlátlan ideig eltartható, az idő elteltével egyre keményebbé válik, többek között ez teszi oly különlegessé az egyik leghíresebb olasz sajtot.
A parmezán tehéntejből készül, zsírtartalma minimum 32%. A sajtot óriási korong formájúra sajtolják, amelynek 35-45 cm az átmérővel, ennek külső kérgét lekefélik és olajozzák. Egy korong 20 és 40 kg között van. A parmezán az egyik legrégebbi európai sajt, már a 13-14. században létezett a maihoz nagyon hasonló formában. Még mindig sokallja az árát? Akkor eláruljuk az igazi titkot! A parmezán sajt íze annyira erőteljes, hogy csak nagyon kicsi mennyiséget kell belőle használni egy-egy étkezés során, akár egy fűszerből, így egy kisebb darab hónapokra – ha nem évekre – elegendő.

Az Interfood ételfutár igyekszik minden megrendelői igényt kielégíteni és a hagyományos magyaros ételek mellett külföldi ízeket is felvenni az étlapjára. Nem lehet kivétel az olasz konyha és a híres parmezán sajt sem. Ha Ön is szeretné kipróbálni, keresse étlapunkon a parmezánsajt-szószos cézársalátát sült csirkemellel!

Ez is érdekelheti

Együtt a tűz körül

Együtt a tűz körül 1.

A nyár számos közös családi programot kínál, kirándulások, külföldi és belföldi nyaralások, fesztiválok sokaságából válogathatunk, ha el szeretnénk menni szeretteinkkel egy kicsit kikapcsolódni. Vannak helyzetek, amikor nincs hosszú utazásokra lehetőségünk, ilyenkor sem kell azonban feladni a családunkkal töltött minőségi időt, a közös élményt. Egy biciklitúra, egy hosszú séta, egy fagyizás, esetleg egy tábortűz-gyújtás nagyszerű élmény…