Blog

Szűrők
mogyoróvaj

A mogyoróvaj

E heti cikkünk főszereplője fontos összetevője a híres Elvis Presley szendvicsnek. Fehérkenyér, lekvár, méz, sült bacon, banán és mogyoróvaj – ezt volt a király kedvenc étele. A mogyoróvaj hosszú időn keresztül teljesen ismeretlen volt a magyar emberek számára, az elmúlt évtizedekben azonban hozzánk is eljutott, mint Amerika jellegzetes élelmiszere. Ha Ön is szereti, de nem tud túl sokat róla, tartson ezen a héten is az Interfooddal!

 

Eredete

A földimogyorót már a 15. században is használták különféle módokon, de igazi népszerűségre akkor tett szert, amikor az amerikai polgárháború idején rájöttek, hogy a katonáknak nem elég kiadós a zabkásájuk, és ezzel kezdték el gazdagítani. Magas kalóriatartalma miatt sokkal hosszabban kitartott a belőle nyert energia. Ebből kiindulva egy fizikusnak támadt az a kiváló ötlete, hogy kenhető krémet kellene belőle készíteni. Sikerült is rábeszélnie a Kellog gyár tulajdonosát, aki egy idő után profilt váltott, és gabonapehelyben utazott, de a mogyorókrém gyártását sem hagyta el. A ma ismert krémes, sós változat azonban csak közel 100 év múlva vált népszerűvé.

 

A mogyoróvaj életeket menthet?

Ön is imádja, de nem mer minden nap enni, nehogy elhízzon tőle? Nem alaptalan féleleme, a mogyoróvaj ugyanis rendkívül magas kalóriatartalommal bír. Éppen ezért lehet életmentő is az éhezők és a súlyos alultápláltságban szenvedők számára. Az afrikai Malawiban például minden évben 300 tonna mogyoróvajat tartalmazó, speciális krémet állítanak elő, amit az éhező kisgyermekek és édesanyjuk kap. A kukoricakásán élő, kevés tápanyaghoz jutó gyermekek számára életmentők ezek a készletek.

 

Néhány érdekesség

  • Az Egyesült Államokban, a mogyoróvaj hazájában törvény szabályozza, hogy a „mogyoróvaj” címkével ellátott termékeknek legalább 90 százalék földimogyorót kell tartalmazniuk.
  • Az Egyesült Államoknak két olyan elnöke is volt, aki korábban mogyorótermesztéssel foglalkozott. Az egyik a virginiai Thomas Jefferson, a másik a grúz Jimmy Carter.
  • Nemcsak Elvis Presley imádta a banános- mogyoróvajas szendvicset, hanem Bill Clinton is.
  • Mogyoróvajból lehet kapni krémeset és darabosat is, az amerikai kutatások szerint a nők és a gyerekek a krémeset szeretik inkább, míg a férfiak a darabosat.
  • A földimogyoró krémet eredetileg a mélyszegénységben élők számára készítették, akiknek nem volt lehetőségük a fogaikat ápolni, ezért többnyire évtizedeken át fog nélkül étkeztek. Erre kínálták alternatív megoldásként a mogyoróvajat.

 

Ha Ön is gyakran kezdi a napot egy kis mogyoróvajas kenyérrel, de aztán mire ebédre kerülne a sor, kifogy az ötletekből, ne aggódjon, nincs ezzel egyedül. Nem kis feladat minden napra kellően változatos menüt összeállítani. Ebben segít kedves megrendelőinek az Interfood! Bízza ránk a nehezét, rendelje házhoz ebédjét!

Ez is érdekelheti

idealis-etkezes

Ideális étkezések egy ideális napon, azaz így is ehetne a család…

Hátha egyszer sikerül megvalósítani… Talán nem is annyira bonyolult egy ideális napot szervezni az étkezés szempontjából. Bár kétségtelen, hogy némi szervezést, felkészültséget és tudatosságot igényel. Viszont a saját és gyermekeink egészsége szempontjából hatalmas lépés lehet, és ha egyszer már összejött az „ideális nap”, akkor nincs más teendő, mint annak a napnak a tanulságait és rutinjait…