Blog

Szűrők

A mézédes datolya

Pálmafán terem, messziről hozzák, és csak aszalt formában ismerjük, mi az? Bizony, a datolya. Azoknak, akik szeretik az aszalt gyümölcsöket, vagy akiknek fontos az egészségtudatos étkezés, és időnként megkívánnak egy kis egészséges nasit, biztosan ismerős az aszalt datolya. Az aszalt gyümölcsök közül az egyik legolcsóbb, ráadásul finom, és még egészséges is, ezért érdemes rendszeresen tartani otthon. Tartson ismét az Interfooddal, és ismerje meg jobban a datolyát!

Származása, elterjedése

Kevesen tudják, hogy az alma mellett a datolya az egyik legősibb gyümölcs, ehető termését már évezredek óta fogyasztja az ember. Szintén közös pontja az almával, hogy már a Bibliában is ejtenek róla szót. Ázsiában őshonos a datolyapálma – vagy más néven főnixpálma –, ezen teremnek fürtökben a kis édes gyümölcsök. A datolya érett termését a föníciaiak terjesztették el világszerte a tengeri kereskedelem révén.

A termés

Sokféle pálmafaj létezik, de a több mint kétezer fajta közül csupán a datolyapálma termése alkalmas fogyasztásra. Míg a többi pálmafaj esetében a magot csupán vékony gyümölcshús fedi, addig a datolyapálma magját vastag, tömör és édes hús óvja – ettől olyan finom.

A növény

A datolya termesztése nem egy gyors folyamat, hiszen nyolc év szükséges a növénynek ahhoz, hogy rendesen termőre tudjon fordulni. Sok fényt, párás levegőt és tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajt igényel. Maga a növény magasra nő, átlagosan húszméteres egy kifejlett példány, életkora pedig elérheti a kétszáz évet is. Ha sikerült termőre fordulnia, meghálálja az addigi gondoskodást, ugyanis egyetlen datolyafürtön kétezer bogyó is elfér, és egyetlen fa akár száz kiló datolyát is teremhet.

A sivatag kenyere

Mivel igen bőven termő fáról van szó, gyümölcse pedig gazdag tápanyagokban, a helyiek a sivatag kenyerének nevezik. A gyümölcs cukortartalma elérheti a 60%-ot is, de gazdag fehérjében és vitaminokban is.

Pozitív hatásai

Segíti az emésztést és a bélműködést, vértisztító hatása van, serkenti a máj működését, valamint a légzőszerveket is támogatja. Elégtelen pajzsmirigy-működés esetén rendszeres fogyasztása ajánlott.

+Tuti nasi tipp

A legjobb, ami az aszalt datolyával történhet, ha kimagozzuk és marcipánmasszával megtöltjük. Ezzel bármilyen vendéget azonnal leveszünk a lábáról, de szeretteink is hálásak lesznek érte. Csupán 10 percet igényel elkészíteni, cserébe az eredmény fenséges!

 

Ha Ön is tudja, milyen desszerttel fogja holnap otthon várni a családot, de ebédötlete még nincs, ne aggódjon, az Interfoodra most is számíthat! Weboldalunkon megtalálja gazdag ételkínálatunkat, válassza ki a leginkább tetsző fogást, és mi házhoz szállítjuk Önnek!

Ez is érdekelheti

Csömör helyett okos ünnep

Okostelefon van, okosóra van, okos otthon létezik. Csak okos emberből van kevés, ha az ünnepi étkezésekről van szó… Ideje, hogy okos ünnepünk is legyen! Miért kellene annak, hogy karácsonyi vacsora, karácsonyi ünnepek, szilveszter olyan fogalmakkal társulnia, mint túlevés, felszedett kilók, gyomorrontás, kidobott ételek? Lehet erről másképpen is gondolkodni, és még csak különösebb forradalom sem kell…