Blog

Szűrők
fűszerkömény

A fűszerkömény

A magyar gasztronómia három alapfűszere az őrölt pirospaprika, a feketebors és a fűszerkömény. Ez a trió adja minden paprikás és pörkölt alapját, de megtalálhatóak a levesinkben is, és a legegyszerűbb magyar étel, a paprikás krumpli három alappillére is ez a fűszeregyüttes. Korábban írtunk már a borsról és a pirospaprikáról, most következzen a fűszerkömény bemutatása. Tartson az Interfooddal, tudjon meg többet egyik kedvenc fűszerünkről.

Mi is ez valójában?
Konyhakömény, keménymag, régikömény, hasznos kömény. Mindez ugyanannak a kis, apró magvas fűszernek az elnevezése. Sokak számára meglepő lehet, de ha a rendszertani besorolását nézzük a fűszerköménynek, azt láthatjuk, hogy az ernyős virágzatúak rendjébe és a zellerfélék családjába tartozik. A fűszerkömény nem csak a magyar gasztronómia fontos fűszere, világszerte szeretik és alkalmazzák. Európai térhódítását a tizenharmadik században kezdte meg, rövid időn beül minden tájegységen alkalmazni kezdték. Különleges és erőteljes borsos, ánizsos, mentolos íze a magjában található illóolajnak köszönhető, amit karvonnak neveznek.

Mire jó?
A kömény széles körben alkalmazott fűszer, elérhető egészben és őrölt formában is. Vannak ételek, melyekbe csak bele- vagy rászórják, mint például a saláták, a sós sütemények, a különféle pogácsák és péksütemények, vagy a kolbászfélék. A kolbász teljesen elképzelhetetlen e karakteres fűszer nélkül. Más ételekbe belefőzik, ilyenek a pörköltek és a paprikások, a főzelékek és a levesek. A rántott leves kivétel, mert abba hagyományosan nem csak beleszórják, hanem a rántáshoz adják, és ott egy kissé megpirítják, ezzel még erőteljesebbé válik íze. Savanyúságokba egészben szokás tenni, elengedhetetlen alkotóeleme a savanyított káposztának.

Gyógynövényként
A fűszerkömény nem csak mint fűszer alkalmazható, hanem számos gyógyhatással bír, erről tanúskodik beszédes népies elnevezése is, a hasznos kömény. Fokozza a gyomornedv termelődést, így segíti az emésztést. Hatékonyan hajtja a szelet, így enyhíti a bélgörcsöket. Gomba- és baktériumölő hatással bír, így segít egész testünknek egészségesnek maradni.

Ha Ön is kedveli a klasszikus magyar konyha ízeit, szeretne egy jó paprikást enni, de most éppen ki sem látszik a munkából, és nincs lehetősége egy időigényes ebédet elkészíteni, az Interfood most is tudja a megoldást. Keresse bizalommal étlapunkat, válassza ki kedvenc magyaros fogásait, és mi házhoz visszük őket. Garantált minőség, megbízható ízek!

Ez is érdekelheti

Vadas marha: marha jó – bármikor

Tudta, hogy Erdélyben a száraz mézeskalácsot is belereszelték a vadas mártásba? Sőt, az ő közvetítésükkel aztán ezzel az elkészítési móddal került az angol és a zsidó konyha ételei közé is? Igen-igen, a vadas mártás még bárki számára rejthet meglepetéseket… A vadas klasszikus, mégis, ha úgy tetszik, egyszerű fogás a magyar asztalokon, amit, be kell ismerni,…