Blog

Szűrők
A brassói aprópecsenye

A brassói aprópecsenye

Emlékeznek még a nagyszerű olasz fogásra, a rizibizire? Amennyire jellegzetesen olasz ez az étel, annyira magyar a brassói aprópecsenye, amelynek többféle eredettörténete ismeretes, ember legyen a talpán, aki eldönti, melyik közülük az igazi. Egy biztos, hogy az ízvilága és az összetevői a magyar konyhára jellemzőek, hazánkban pedig évtizedek óta rendszeresen készített étel, ezért bátran mondhatjuk klasszikus magyar fogásnak.
Nézzük a szebbnél szebb eredettörténeteket!

1. A brassói pecsenyét egy vasutas szakács találta fel 1948-ban, a Budapest és Brassó között közlekedő járaton. Hozzávalói között szerepelt a sertés szűzpecsenye, a burgonya, a fekete bors és a fokhagyma.

2. A híres mesterszakács, Dózsa György úgy említi, mint eredeti, Brassóból származó különleges receptet, ami valójában egy szaftos marhatokány krumplival tálalva.

3. Papp Endre állítása szerint 1950-ben ő alkotta meg elsőként ezt az ételt, és azért kapta a brassói elnevezést, mert a Trianon miatt elveszített Brassó városáról így akart megemlékezni. Az ő receptjében szalonna zsírján pirított szűrpecsenye van, amihez egy zöldborsós, paradicsomos, hagymás, zöldpaprikás mártás készült, és resztelt burgonyával tálalta (azaz sós, borsos, hagymás krumplival).

4. Brassóy Károly asztalosmester születésnapi ajándéka is lehetett akár ez a nagyszerű fogás, ahogyan azt az óbudai Weiss kocsma tulajdonosának felesége állította. Az ő receptjük eltér a többitől, ugyanis majoránnás sertéshúst tálalnak krumpli helyett tarhonyával.

Mindegyik történet hihető, jobbnál-jobb sztorik, ezért nem is szeretnénk választani közülük. Egy biztos: a brassói aprópecsenye elkészítése ma is sok változatban él, ahány szakács, annyiféle változat létezik. Vannak, akik szaftosan szeretik, másik szárazon készítik a húst zsírjára sütve, és az is változó, hogy a kísérőként feltálalt krumpli olajban sül vagy tepsiben, össze van keverve a hússal, vagy csak mellé helyezik, esetleg egyáltalán nem is sütik, hanem főzik. Sőt, manapság már készítik csirkéből és pulykából is, hiszen semmi sem indokolja, hogy csupán a sertéshúsra korlátozzuk az elkészítését.

Önnek mi a kedvenc hazai fogása? Ha nem szeret sokat bíbelődni a főzéssel, válassza az Interfood ételfutárt, ahol gazdag kínálattal és igazi hazai ízekkel várjuk kedves megrendelőinket, és ahol a brassói aprópecsenye állandó vendég!

Ez is érdekelheti

konyhai tippek

Tuti konyhai tippek I.

Ezer éve tud főzni, eltanulta édesanyjától és nagymamájától a titkos fogásokat, de még mindig meg tud lepődni egy-egy új konyhai trükkön, amit az interneten olvas? Nincs ezzel egyedül, hiszen a konyhaművészet igazi tudomány, amiben sosem lehet túl sokat tudni. Ahány alapanyag, annyi titkos fogás, ahány elkészítési mód, annyi tuti tipp ahhoz, hogy a végeredmény a…