
Őszi befőzés, fermentálás kezdőknek – szeptember a tartósítás hónapja!
Ahogy beköszönt az ősz, a konyhákban újra felderengenek a gyümölcsös, fűszeres illatok. Szeptember az egyik legjobb időszak arra, hogy belevágjunk a befőzés, fermentálás kalandjába – hiszen a kertből friss alapanyagok, a piacokról pedig ízletes, színes gyümölcsök érkeznek. Ez a blogbejegyzés azoknak szól, akik eddig csak gondolkodtak a befőzésről, de most valóban kipróbálnák: látványos, finom és egyszerű tartósítási receptekkel és tippekkel segítünk elindulni. És ha – mondjuk egy sűrű hét után – nincs kedvünk ilyen “konyhai tornához”, az Interfood szezonális kínálata finom és praktikus alternatíva a friss, hagyományos ízekhez.
- Alaplekvár kezdőknek – fahéjas szilva- vagy almalekvár
Hozzávalók (1 kis üveghez):
- 500 g gyümölcs (szilva vagy alma), megpucolva, felkockázva
- 200 g kristálycukor (ízlés szerint kevesebb vagy mézzel helyettesíthető)
- ½ citrom leve, egy csipet só
- esetleg fahéjrúd vagy vaníliarúd ízlés szerint
Elkészítés:
- A gyümölcsöt tedd egy lábasba, add hozzá a cukrot, citromlevet, sót, fahéjat vagy vaníliát.
- Alacsony lángon kezd el főzni, időnként megkeverve, amíg a gyümölcs teljesen szétfő és sűrű, fényes állagú lekvár nem lesz belőle. (Kb. 20–30 perc.)
- Forró, sterilizált üvegbe kanalazd, az üveget töltsd tele, zárd légmentesen és hagyd lefelé fordítva kihűlni.
Tippek:
- Ha nincs idő órákat főzni, a gyümölcsöt előző este bepárolhatod egy edényben, lefedve, majd másnap csak kis lángon befejezed.
- Cukor helyett használhatsz mézet vagy egészségesebb cukorhelyettesítőt is.
- Hideg savanyúság (fermentálás) – kovászos uborka
Hozzávalók:
- friss uborka (kis méretű, kemény héjas)
- só (1–2 ek só kb. 1 liter vízhez)
- víz (lehetőleg klórmentes, szűrt vagy ásványvíz)
- friss kapor, fokhagyma, mustármag, fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A csatos vagy befőttesüveget alaposan tisztítsd meg, vagy forrázd ki.
- Az uborkákat szorosan pakold bele, közéjük tegyél kaprot, felszeletelt fokhagymát, mustármagot, borsot.
- A sót oldd fel vízben (1 literhez kb. 1 evőkanál, de ízlés szerint), majd öntsd az uborkákra, hogy teljesen ellepje őket.
- Zárd le az üveget, tedd fénymentes, hűvös helyre – pl. kamrapolcra – 3–5 napra. Naponta ellenőrizd, esetleg gázképződés eltávolításra fordítsd.
- Mikor a zamat már kellően savanyú és buborékos, tedd hűtőbe – ott akár heteken át tárolható.
Tippek:
- Ne aggódj, ha kicsit habosodik a teteje – ez normális, csak lepénynek tűnő részét szedd le, de ne öntsd le az uborkákat!
- Használhatsz többféle zöldséget is egyszerre – például répát, karalábét, zellert –, ezzel változatos zamatot érhetsz el.
- Őszi gyümölcsös kompót gyorsan és egyszerűen
Hozzávalók (1‑2 személyre):
- 2–3 szem körte, alma, szilva, esetleg szőlő
- ½ citrom leve vagy néhány csepp citromsav
- 1–2 ek cukor vagy méz, fahéj
Elkészítés:
- A gyümölcsöt mosd meg, pucold, vágd falatnyi darabokra.
- Tedd kis lábasba, szórd meg cukorral/mézzel, csepegtesd meg citromlével, hintsd meg fahéjjal.
- Lefedve, alacsony lángon főzd 8–10 percig – amíg a gyümölcs megpuhul, de még formáját részben megőrzi.
- Tálald melegen, joghurttal vagy zabpehellyel reggeliként – de befőttesüvegbe is tehető, hűtőben 3–4 napig eláll.
Tippek:
- Ha nincs türelmed főzni, magas falú bögrében mikrohullámú sütőben is elkészítheted: 2 percig magas teljesítményen, megállítod, megkevered, újabb 1 perc – és kész is!
- 5 praktikus tipp kezdőknek
- Sterilizálás – az üvegeket mosd ki forró vízben, akár a sütőben is sterilizálhatod.
- Címkézés – írj dátumot és ízt minden üveg tetejére, a későbbiekben nagy segítség.
- Kisebb adagok – kezdj 1–2 üveggel, hogy ne legyen nyomás az első befőzésed.
- Türelmes hűlés – zárást követően hagyd nyugodtan kihűlni az üveget fejjel lefelé, ne nyisd ki rögtön.
- Íztesztelés – a fermentálásnál mindig kóstolj, hogy eltaláld a számodra ideális savanyúságot és fűszerezést.
- Amikor elmarad a befőzés – Interfood a megmentő
Előfordul, hogy a forró északi szeptemberi nap végén egyszerűen nincs időnk semmilyen befőzésre vagy fermentálásra. Ekkor jön jól az Interfood szezonális kínálata: válogathatsz olyan friss, őszi ízvilágú fogások közül, amelyek idézik a házi készítésű lekvár, savanyúság vagy kompót varázsát – legyen szó egy édeskés őszi levesről, egy fafűszeres desszertről vagy akár savanyított zöldégekről, amelyek már kész formában, kényelmesen házhoz érkeznek. Így egy pillanat alatt élvezheted az évszak ízeit, anélkül, hogy bekoszolnád a konyhát vagy órákat töltenél főzéssel – ez az Interfood egyik legnagyobb előnye a mai, rohanó világban.
Szeptember valóban a tartósítás hónapja: a színes gyümölcsökből lekvár, kompót készülhet, a gazdag zöldségekből pedig hidegen savanyított finomság. Kezdőknek is könnyen követhető, alacsony kockázatú technikák ezek, amelyekkel pár üvegnyi ínycsiklandó, házi jellegű finomságot varázsolhatsz télire – vagy akár azonnal elfogyasztásra. És ha épp nincs kedved, lakásod illata mégis legyen őszi? Akkor az Interfood szezonális kínálata egy kényelmes, ízletes megoldás!