Blog

Szűrők
sangria az asztalon

Sangria – A nyár legszínesebb frissítője, amit otthon is elkészíthetsz

A nyár a könnyed ízek, a lédús gyümölcsök és a frissítő italok évszaka. Ilyenkor minden pillanat arról szól, hogy megéljük a meleg napok örömét – legyen szó baráti összejövetelről, kerti partiról vagy egy egyszerű délutáni pihenésről a teraszon. Nincs is ehhez jobb társ, mint egy nagy kancsó jéghideg sangria, ami nemcsak hűsít, de ízeiben is a nyarat idézi.

Honnan származik a sangria?

A sangria eredetileg Spanyolországból és Portugáliából származik, és neve a „sangre” szóból ered, ami spanyolul vért jelent – utalva az ital mélybordó színére. Már a 18. században is fogyasztották a mediterrán vidékeken, elsősorban nyáron, hiszen nemcsak finom, hanem frissítő is volt. Az évek során világszerte ismertté vált, és ma már számtalan variációban készítik el – fehérborral, roséval, sőt, alkoholmentes változatban is, amelynek alapja általában gyümölcslé (narancs, szőlő vagy gránátalma).

Miből készül a sangria?

A klasszikus sangria alapja a vörösbor, amit szezonális gyümölcsökkel, citrusfélékkel, egy kis édesítéssel (cukor, méz vagy szirup), valamint naranccsal és citrommal ízesítenek. A gyümölcsök lédússá és különlegessé teszik az italt, míg a hozzáadott brandy vagy narancslikőr egy kis plusz karaktert ad neki. Az ital általában szénsavas vízzel vagy üdítővel van lazítva, ami még könnyedebbé teszi.

Milyen alkalmakra ideális?

A sangria az egyik legnépszerűbb ital nyári rendezvényeken: grillpartikon, piknikeken, baráti találkozókon, sőt esküvőkön is gyakran felszolgálják. Különlegessége, hogy egyszerre hűsít, és egyfajta desszertként is szolgálhat, hiszen a gyümölcsöket a végén kikanalazhatjuk belőle.

Ráadásul rendkívül látványos ital – a színes gyümölcsök, a citruskarikák és a jégkockák igazán ünnepivé teszik a legmelegebb nyári napokat is.

Sangria recept – így készítheted el otthon

Hozzávalók:

  • 1 üveg száraz vörösbor (pl. tempranillo, garnacha)
  • 1 narancs (karikázva)
  • 1 citrom (karikázva)
  • 1 őszibarack (szeletelve)
  • 1 marék eper (félbevágva)
  • 1 marék szőlő (felezve)
  • 2 evőkanál cukor vagy méz
  • 50 ml brandy vagy narancslikőr (pl. Cointreau)
  • 250 ml szénsavas víz vagy citromos szénsavas üdítő
  • Jégkockák

Elkészítés:

  1. Egy nagy kancsóba öntsük bele a bort, a cukrot vagy mézet, majd keverjük, míg feloldódik.
  2. Adjuk hozzá a brandyt és a gyümölcsöket.
  3. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe legalább 2-3 órára (de akár egy éjszakára is állhat).
  4. Tálalás előtt öntsük hozzá a szénsavas vizet vagy üdítőt, majd dobjunk bele jó sok jégkockát.

Tipp: A gyümölcsöket bátran variálhatjuk a szezonális kínálat szerint – dinnye, nektarin, málna vagy akár áfonya is jól illik hozzá!

Ha megéhezel a sangria mellé…

Bár a sangria tökéletes nyári frissítő, egy idő után az ember megéhezik – különösen, ha egész délután a teraszon hűsöl vagy barátokkal beszélget. De ki szeretne ilyenkor a konyhában főzni?

Ha inkább az árnyékban pihennél egy pohár sangriával a kezedben, az Interfood gondoskodik róla, hogy ne maradj finom falatok nélkül! Étlapunkon a szezonális alapanyagokból készült friss, ízletes fogások várnak, amelyek tökéletesen illenek a nyári lazításhoz.

Legyen szó könnyű csirkesalátáról, grillezett zöldséges tésztáról vagy akár egy mediterrán ihletésű hidegtálról – nálunk biztosan találsz olyat, ami harmonizál egy jó pohár sangriával!

Ez is érdekelheti

hüvelyesek

A legnehezebben emészthető ételek

Nem mindegy, hogy melyik napszakban mit eszünk, hiszen a rosszul megválasztott élelmiszerek emésztési problémákat, puffadást, gyomorégést, görcsöket okozhatnak, és rossz közérzethez vezetnek. Ha szeretnénk mindezt elkerülni, szükség lesz némi tudatosságra és odafigyelésre, amikor ételeinket megválasztjuk. Az Interfood most sorra veszi a legnehezebben emészthető élelmiszereket, így könnyebb lesz őket megfelelő időpontban fogyasztani a nap folyamán. Mit…