Blog

Szűrők

Fehér tea, egy ritka és elegáns ital

Fehér tea, egy ritka és elegáns ital

A tea minden idők legkedveltebb italai között foglal helyet, rengetegen imádják világszerte. Vannak, akik a gyümölcsteákat részesítik előnyben, mások a fekete tea koffeintartalmával frissülnek fel minden reggel, sokan használják gyógyászati célokra a gyógynövényes variációkat, de a zöld és a fehér teáért rajongók tábora is népes. Az Interfood e heti blogcikke ez utóbbiról szól, egy különleges, elegáns teafajtát mutatunk be, az igen ritka fehér teát.

A kínai császárok kora

A fehér tea felfedezésével kapcsolatban több legenda is kering, a legismertebb szerint a Tang-dinasztia idején fedezték fel, amikor egy fiatal lány teabimbókat tépett le egy vad teacserjéről. Miután elkészítette a teát, különleges, friss íze azonnal elvarázsolta. A császár is nagy rajongója lett. Akkoriban úgy tartották, hogy aki ezt issza, halhatatlanná válik tőle.

Igazi ritkaság

A fehér tea régen igazi ritkaságnak számított, és ez ma sincs másképp, ami az árán is meglátszik. Különlegessége, hogy egy évben csupán két olyan nap van, amikor be lehet gyűjteni a kis bimbókat és levélkéket. A többi tealevél szüretelésével ellentétben ezt a folyamatot nem gép végzi, hanem kézzel szedik, majd a begyűjtött bimbókat kiterítik, állni hagyják, fonnyasztják, közben folyamatosan forgatják, végül kiszárítják. A szárítástól a tealevél fehéres színűvé válik.

Elkészítése

Az igazi tearajongók tudják jól, hogy nem mindegy, hogyan fogunk hozzá egyes teafajták elkészítéséhez. A fehér tea különleges, frissítő és kissé barackos íze csak akkor marad meg, ha a leszedés, a szárítás és az elkészítés is megfelelően történik. Fontos, hogy alacsony ásványi anyag tartalmú, szűrt vízzel készítsük, melyet 80-90 fokosra melegítünk, tehát nem forralunk fel teljesen. A forró vizet közvetlenül a tealevelekre öntjük, majd 2-3 perc áztatási idő után leszűrhetjük az italt. A fehér teát tisztán ajánlott inni, hogy aromás ízét ne nyomják el az édesítőszerek.

Ha zaklatott napokat él meg, szánjon egy kis időt a teázásra, ami megnyugtat, felfrissít és segít egy kicsit ellazulni. Ha nyomasztja a sok tennivaló, könnyítse meg a saját dolgát, bízza a főzést az Interfoodra! Rendeljen tőlünk házhoz finom ételeket, így az ebédkészítéssel már nem kell bajlódnia! Futáraink minden hétköznap délelőtt házhoz szállítják a kiválasztott fogásokat.

Ez is érdekelheti

Bevezetés a paleo konyha rejtelmeibe 2.

Előző cikkünkben sorra vettük a paleolit diéta „no-go zónáit”, ezt a felsorolást folytatjuk most a cukrokkal. A harmadik szigorúan tiltott élelmiszercsoport a cukrok. Nincs ezen mit ragozni, édességek és desszertek nélkül sokkal nehezebbek a mindennapok. Mindnyájunk életében vannak olyan pillanatok, amikor elgyengülünk, és szükségét érezzük egy sütemény vagy édesség elfogyasztásának. Nem ritka az sem, hogy…