Blog

Szűrők

Kumkvat, a törpemandarin

A tél beköszöntével sajnos híján vagyunk a hazai friss gyümölcsöknek, ezért ilyenkor gyakrabban fordulunk a nagyáruházak gyümölcsös polcain található egzotikus termésekhez. A sárkánygyümölcs, a papaja, a rambután, a maracuja, a licsi, a csillaggyümölcs, a mangosztán, a durián, a kivano és a kumkvat ilyenkor nagyobb eséllyel landol bevásárló kosarunkban. Áruk kissé borsos, hiszen messze földről érkeznek hozzánk, mégis érdemes őket megkóstolni, mert más földrészek ízeit és illatát hozzák el számunkra. E heti cikkünkben a kumkvatot, azaz törpemandarint vizsgáljuk meg tüzetesen, tartson ismét az Interfooddal!

A cserje

A kumkvat Délkelet-Ázsiában őshonos növény, Európában 1846-ban bukkant fel, hazánkban nem nevezhető elterjedt növénynek. Nagyobb mennyiségben Indiában, Japánban, Tajvanon, és a Fülöp-szigeteken termesztik, innen importálják a világ számos országába.
A növény egy örökzöld cserje, mely 2,5-4,5 méter magasra nő meg, levele fényes zöld színű, cakkos szélű, ágai tüskések. Virágai fehéres színűek, küllemre és illatra a citrusfélék virágához hasonlítanak. A kumkvat fája minden évben bőséges termést hoz, apró kis narancssárga gyümölcsök százait, ezreit képes megérlelni.

Arany narancs

A kifejlett gyümölcs valóban úgy néz ki, mint egy kicsinyke mandarin – erről kapta magyar nevét. A kis tojás alakú bogyótermések narancssárga színűek, gerezdesek, melyekben apócska mag található. A gyümölcsök héja feszes, kemény, de ehető.  Elnevezése kínaiul azt jelenti, hogy arany narancs.

Fogyasztása

A törpemandarint nyersen ajánlott fogyasztani. A gyümölcs méretéhez képest nehéz, héja olajokban gazdag, fűszeres és édeskés ízű, belseje inkább savanyúnak mondható, nem kifejezetten lédús. Egyes vidékeken készítenek belőle szirupos befőttet, felhasználják mártásokhoz, alkoholos italokhoz, édességekhez. Kandírozva nagyon finom, de jól illik tortákhoz és egyéb édességekhez, gyümölcssalátákhoz is.

Egy finom ebéd után nagyszerű levezetés lehet egy új, izgalmas íz kipróbálása. Vannak azonban olyan napok, amikor nehézkes megoldani a főzést, ilyenkor érdemes segítségül hívni az Interfoodot. Ön megrendeli, mi megfőzzük és házhoz visszük finom ebédjét!

Ez is érdekelheti

Így használd fel a maradékot

Minden háziasszony jól tudja, hogy maradék nélkül főzni szinte lehetetlen. Az ember hiába igyekszik pontosan annyit készíteni, amennyire a családnak szüksége van, mindig marad egy-két kanálnyi krumplipüré, egy kis szikkadt piskóta, vagy éppen száraz kenyér. A mai árak és viszonyok között nem jó szívvel dobja ki ezeket az ember, de akkor mihez kezdjünk velük? Az…