Blog

Szűrők

Mi fán terem a kókusz?

A kókuszt, egzotikus gyümölcs lévén hazánkban leginkább csak kókuszreszelék és kókusztej formájában ismerjük, utóbbi nagy segítség azok számára, akik érzékenyek a tehéntejre. A nálunk kapható kis barna, rendkívül kemény kókusz íze szinte élvezhetetlen, ami nem is csoda, hisz rengeteg időt tölt a szupermarketek polcain, mire eljut a vásárlókhoz. Ezzel szemben azokon a vidékeken, ahol őshonos a kókusz, küllemre és ízre teljesen eltérő kókuszdiókkal találkozhat az ember. Ha van rá lehetőség, érdemes egyszer megkóstolni, addig is az Interfood néhány érdekességet hoz kedves olvasóinak ebben a témában.

  • A kókuszdió vírus-, gomba-, baktérium- és parazitaölő hatású, ezért fogyasztása hasznos az emberi szervezet számára, emellett magas rosttartalmával segíti az emésztést.
  • 2016-ban több mint 59 millió tonna kókuszdiót termeltek a világon. A legnagyobb kókuszdió termesztők Indonézia, Fülöp-szigetek és India.
  • A kókuszvíz átlagosan 94% vizet tartalmaz, egy csészényi belőle pedig 46 kalóriát.
  • A kókuszfa igen termetes növény, 25 méter magasra is megnő, és egyetlen fa képes évente 180 kókuszdiót megtermelni.
  • A legnépszerűbb kókuszos csoki egyértelműen a Bounty, mely elsőre nem aratott osztatlan sikert az Egyesült Államokban, ám az évek során annyira kedvelt édességgé vált, hogy mára az első három legnépszerűbb csoki között foglal helyet.
  • Ugye ismerős a hawaii őslakók tánca és a nők kókuszhéjból készült melltartója? Sokan hiszik azt, hogy ez egy ősi autentikus ruházat, de valójában csupán egy marketingfogás a Nyugatról.
  • Ha a kókuszdió héját elkezdjük hevíteni, az természetes szúnyogriasztóként szolgál. Ezt az eljárást számos országban ismerik és alkalmazzák.
  • A kókuszolaj meghódította a szépségipart, rengeteg kozmetikum összetevője, sokan tisztán is alkalmazzák a bőr feszességének megőrzésére.
  • A Maldív-szigetek nemzeti fája és jelképe a kókuszpálma.

Ha Ön is imádja a kókuszt, az Interfood jó szívvel ajánlja a Kókusztejberizst málnaöntettel – ezt a finom desszertet vegánok is fogyaszthatják. Mindenki életében vannak időszakok, amikor a főzés teherré változik, az ilyen hónapokat a legjobb ebéd házhoz rendeléssel átvészelni. Csak néhány kattintás, és az Interfood ételfutára házhoz szállítja kedvenceit!

Ez is érdekelheti

Pak choi, az ázsiai konyha kedvenc zöldsége

Kínából származik, a 19. század óta világszerte ismert zöldség, és nem csak Kínában, de a Karib-tenger térségében, sőt, a Fülöp-szigeteken is rajonganak érte, a jamaikai konyha fontos összetevője. Mi az? Lehetne ez egy kvízműsor sok pénzt érő kérdése is, a legtöbb magyarnak alaposan feladnánk vele a leckét. Mi ugyanis kevésbé ismerjük, bár néha már felbukkan…