Blog

Szűrők

Növényi tejek I.

Ahogyan azt már előző blogcikkünkben boncolgattuk, aki vegán étrendet követ, nem fogyaszt semmilyen állati eredetű élelmiszert, így a tojás mellett természetesen az állati eredetű tejek sem jöhetnek szóba. Igen ám, de vannak olyan ételek, amelyek elképzelhetetlenek tejpótló italok nélkül, sokan már a reggeli első kávét sem tudnák meginni tejpótló nélkül. A tejre érzékenyek és a vegánok nagy örömére hazánkban számos növényi tej érhető el, így mindenki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet. Nézzük őket sorban, hiszen a választék bőséges!

Tiszta vizet a pohárba!

Első körben fontos tisztázni, mit is jelent az, hogy növényi tej. Röviden arról van szó, hogy különféle növényi eredetű élelmiszereket beáztatnak, majd összezúzzák őket. Az így kapott masszát leszűrik, és a fennmaradó folyadék az, amit növényi tejnek nevezünk. Ehhez aztán később keverhetnek különféle ásványi anyagokat, sót, cukrot, esetleg fűszereket, az alapanyagon túl ezek adják a növényi tejek egyedi ízét.

Mandulatej

A mandulatej jellegzetes íze miatt sokan rajonganak érte, mások kevésbé szeretik. Nagy előnye, hogy magas a rosttartalma, ezért fogyasztása jótékonyan hat a bélrendszerre. Rendkívül gazdag tápanyagokban, ezért gyerekeknek és alultápláltságban szenvedőknek is ajánlott fogyasztása. Mindemellett alacsony a kalóriatartalma, így a fogyókúrázóknak is jó választás.

Szójatej

A szójatej a kínai étkezési kultúrában ősidők óta fontos szerepet tölt be, nem csak a húsmentesen étkezők és a laktózmentes diétán lévők fogyasztják. Hazákban az első növényi tejek egyike volt, népszerűsége azóta töretlen. A szójatej külön érdeme, hogy a benne lévő cukor lassan bomlik le, így nem emeli meg a vércukorszintet, tehát a legjobb választás a cukorbetegségben szenvedőknek.

Rizstej

A keleti kultúra a nyugalom italának nevezi, feltehetően azért, mert tele van B-vitaminnal, ami enyhe nyugtató hatással bír. Kissé édeskés ízű, ezért a gyerekek is szeretik. Megelőzi a haspuffadást, kiváló kiegészítője a méregtelenítő kúráknak. Az allergiára hajlamosaknak a legjobb választás, mert hipoallergén, nem okoz allergiás reakciókat.

 

Az Interfood vegán fogásai természetesen növényi tejekkel készülnek, így mindenki biztonsággal fogyaszthatja őket. Cikkünk következő részében folytatjuk a felsorolást, hogy minden növényi tejről szót tudjunk ejteni. Kóstolja meg növényi tejjel készített ételeinket, fogyasszon finom és egészséges vegán fogásokat anélkül, hogy órákat kellene a konyhában töltenie!

Ez is érdekelheti

Tiltólistás dolgok a konyhában

Vannak dolgok, szokások az életünkben, melyeken nem gondolkodunk, egyszerűen csak csináljuk, hiszen így láttuk és tanultuk szüleinktől, az ő szüleik is így csinálták, és másoknál is ez a szokás. Eszünkbe sem jut megkérdőjelezni, hogy jól van-e úgy, lehetne-e másképpen. Konyhánk felszerelésekor azonban nem árt tudatosnak lenni, főleg ha éppen új otthonba költözünk, és van lehetőségünk…