Blog

Szűrők

Karácsonyi töltött káposzta

Ha van étel, ami szinte minden családban szerepel a karácsonyi menüsorban, az a töltött káposzta! Sok helyen teljesen elképzelhetetlen a legszebb családi ünnep töltött káposzta nélkül – ez talán a legnépszerűbb karácsonyi fogás hazánkban. Az sejthető, hogy a töltött káposzta nem néhány évtizedes találmány, de vajon mikor készítették először? Mit lehet róla tudni? Ennek jár most utána az Interfood. Ha velünk tart, Ön is megtudhatja!

A világ számos táján ismerik

A töltött káposztát a magyar konyha igazi nemzeti ételnek tartja, az Alföldön gyakran nevezik szármának. Ám nem csak mi, magyarok ismerjük és szeretjük, hanem a világ számos táján létezik különféle változatokban. Erdélyben, Szerbiában, Svédországban, Törökországban, Oroszországban, sőt, az ázsiai konyhában is megjelenik. Természetesen ahány ország, annyi változat, ahogyan az az ételek világában lenni szokott.

Elődje, a húsos káposzta

A töltött káposztának van egy jól beazonosítható elődje, ami nem más, mint a káposztával készült hús, azaz a húsos káposzta. A fennmaradt irásokból jól látszik, hogy az 1700-as években már híres rajongói is voltak a káposztás húsnak, többek között Mikes Kelemen kedvenc ételei között is szerepelt.

A török hódoltság

A hosszú ideig tartó török hódoltság a magyar gasztronómiában is nyomot hagyott, sokak szerint a töltött káposzta is a törököknek köszönhető. Mások úgy vélik, hogy a káposztás hús alakult át szép lassan töltött káposztává. Ami bizonyos, hogy egy piarista szerzetes az 1700-as évek végén feljegyezte szakácskönyvébe a szárma receptjét, melyet savanyú káposztából készítettek, a leveleket megtöltötték hússal, és sáfránnyal ízesítették, az őrölt paprika ugyanis még nem terjedt el ekkoriban.

Különféle változatok

A töltött káposzta receptje nem csak országonként változik, hiszen Magyarországon belül is számos változatát ismerjük. Van, aki rizzsel készíti, mások gerslivel, azaz árpagyönggyel. Kerülhet a fazék aljára szalonna, a rétegek közé pedig kolbász vagy füstölt hús. A töltelék lehet sertés vagy marhahús, esetleg fele-fele arányban keverve. Ízesítésnek a húshoz adnak pirospaprikát, borsikafüvet, pirított vöröshagymát vagy fokhagymát – ki hogyan szereti. Van, aki tesz a levébe paradicsomlevet, mások rántással sűrítik. Sokan szeretik tejföllel, és van, aki kaprot is szór a tejföl tetejére.

 

Most, hogy már mindenki megkívánta a töltött káposztát, és kellően meg is éhezett, nincs más teendő, mint kitalálni a következő napok fogásait. Ha Ön is bajban van vele, nem jut eszébe semmi, vagy éppen nincs ideje a főzésre, rendelje házhoz az Interfood finom ételeit! Higgye el, nem fogja megbánni, nálunk minőséget és finom ízeket talál!

Ez is érdekelheti

Sajttál variációk

Az ünnepi nagy lakomák után jó egy kicsit megpihenni és a nehéz, hagyományos magyar húsos ételek helyett könnyedebb irányba terelni az étkezést néhány hétre. Ilyenkor jó szolgálatot tesznek a saláták, a szendvicsek, a müzlik, a joghurtok vagy éppen a sajttálak. Igen ám, de melyik fajta sajthoz mi illik a legjobban, melyiket mivel érdemes szervírozni? Egy…