Blog

Szűrők

Karácsonyi finomságok, és ami mögöttük van

Az év legszebb és legmeghittebb ünnepe a karácsony, nincs olyan gyerek, aki ne várná csillogó szemmel a feldíszített karácsonyfát, az ajándékokat és a finom karácsonyi vacsorát. Mi, felnőttek sem vagyunk ezzel másképp, sokan már november végén karácsonyi lázban égnek, és nem győznek vásárolni, dekorálni, hangolódni az ünnepre. A karácsony világszerte jelentős esemény, ezért az Interfood most néhány érdekességet hoz erről a meghitt ünnepről és annak jellegzetes ízeiről.

A fűszeres mézeskalács

Gondolta volna, hogy egészen 992-ig kell visszamennünk az időben, ha a mézeskalács ősét keressük? Ekkor történt ugyanis, hogy a kenyeret és a süteményeket fűszerekkel kezdték el ízesíteni. Előbb keleti fűszerek kerültek bele, majd később gyömbérrel is kiegészült a különleges ízű sütemény. Ma már el sem tudjuk képzelni a téli ünnepeket illatos mézeskalács nélkül.

Aromás forralt bor

A hideg téli esték és a karácsonyi vacsora fontos kelléke az illatos, fűszeres forralt bor. A melegen felszolgált bort az ókori rómaiak találták fel. A hideg telek során jót tett testnek és léleknek egyaránt a meleg ital, ma sincs ez másképp. Később rájöttek, hogy a gyengébb minőségű bort felvizezve és befűszerezve el lehet fedni annak rossz ízét. Mára már mindenféle formában kapható a forralt bor, nincs is karácsonyi vásár nélküle.

A híres karácsonyi pulyka

Angliában elképzelhetetlen a karácsonyi lakoma sült pulyka nélkül. Ahogyan sok más külföldi tradíció, így ez is kezd beszivárogni hazánkba, sokan esznek nálunk is sült pulykát karácsony napján. A sült pulyka érdekessége, hogy eredetileg sült libát készítettek karácsonykor az angolok, míg nem VIII. Henrik király meggondolta magát, és a libát kicserélte pulykára. Azóta jaj minden pulykának karácsony idején.

A lédús mandarin

A mandarin hazánkban is fontos gyümölcs a téli hónapok során, Mikulás és karácsony idején különösen sok fogy ebből az édes gyümölcsből. A karácsonyi mandarin hagyománya a 12. századból ered, amikor apácák zokniba rejtett mandarint, diót és almát ajándékoztak a szegényeknek Jézus születésének ünnepén.

 

Már Ön is gondolkodik, hogy mi finomat készítsen szeretteinek karácsonykor? Ha a tervezés, a bevásárlás, és a készülődés nagyon lefoglalja, ne habozzon, rendelje meg következő heti menüjét az Interfoodtól! Nálunk megfizethető árat és jó minőséget talál, futárunk pedig házhoz szállítja a finomságokat.

Ez is érdekelheti

A legidétlenebb kajás világcsúcsok

Az étel nem játék, hangzott el számtalanszor gyerekkorunkban. Valóban, az evés elsődleges célja az, hogy ellássuk testünket megfelelő tápanyagokkal. Manapság azonban, amikor az elhízás több embert érint, mint az éhezés, erről sokan megfeledkeznek. Ennek legfőbb bizonyítékai az evéssel kapcsolatos Guinness rekordok. Van valami bizarr abban, ha valaki még akkor is eszik, amikor már nem éhes,…