Blog

Szűrők

Sós citrom

Sós citrom, sóban eltett citrom, savanyított sós citrom – ugye furcsán hangzik? Ilyenről még nem is hallott? Ne aggódjon, nincs ezzel egyedül, hazánkban kevesen ismerik a citromnak ezt az érdekes felhasználási módját. Mivel az Interfood igyekszik mindig napra kész lenni, és kedveli az újdonságokat, e heti blogcikkünkben ezt az igazi ínyencséget vesszük górcső alá. Nézzük, mire való a sóban eltett citrom!

Marokkó, India, Afrika, Tunézia

Napsütéses, egzotikus vidékek, különleges gyümölcsök és illatok – igazi citromkánaán. A fagyos téli hónapok során különösen nagy a sóvárgás bennünk a meleg után, mindannyian vágyunk az üde és friss ízekre. Ha elutazni nincs lehetőség, néhány izgalmas ízt azért kölcsön vehetünk a marokkói konyhától. A sós citrom az egyik legalapvetőbb fűszerük, szinte nincs is olyan háztartás arrafelé, ahol nem sorakozik a kamra polcán apró kis citromokkal teli üvegcse.

Citromot savanyítani?

Kissé vicces gondolat, hiszen minek savanyítani az amúgy is savanyú citromot, és pláne miért pont sóval. A sóval tartósítás ősi módszer, nálunk is ismert, csak éppen míg mi uborkát és káposztát savanyítunk, addig Marokkóban citromot szokás. A citrom és a só reakcióba lép egymással és tulajdonképpen megerjed a gyümölcs, a végeredmény pedig illatos és intenzív citrusos élmény lesz.

Hogyan használhatjuk fel?

Ha eddig nem mondtunk volna elég furcsaságot, jöjjön a legkülönösebb: a citromok héját szokás csak felhasználni. A gyümölcshúst eltávolítják, a héjakat lemossák, majd kissé áttörlik. Ezt követően nagyon vékony szeletekre vágják, és így adják az ételhez. Tehát nem úgy fogyasztják, mint a savanyú káposztát vagy az uborkát, sokkal inkább úgy, mint egy különleges fűszert.

Mihez illik?

Ha egyszer megkóstoljuk, biztosan elindul a fantáziánk, korlátok nincsenek. Jöjjön most néhány kiindulási pont:

  • Salátákba szórva
  • Kencékhez, mint az avokádókrém
  • Rizottókhoz
  • Gulyásleves és marhapörkölt tetejére szórva, ízesítésként
  • Hummuszhoz keverve
  • Egzotikus ízű levesekbe
  • Sült bárányhoz és sült csirkéhez

 

Ha mostanra kellően kíváncsi lett, tartson az Interfooddal hétről hétre, következő blogcikkünkben ugyanis mutatunk egy receptet is, melynek segítségével bárki el tudja otthon készíteni a saját sózott citromját. Addig is rendelje házhoz finom ételeinket, spóroljon időt önmagának!

Ez is érdekelheti

Limonádé – a titkos összetevő

Ahogy melegszik az idő, úgy kívánjuk meg egyre jobban a szabadlevegőn tartózkodást, a kerti sütögetést és persze a hűsítő italokat. Minden idők legnagyobb nyári kedvence a jeges limonádé, ez az egyszerű, de nagyszerű ital, ami annyiféle változatban létezik. Lehet epres, málnás, rebarbarás, de akár gránátalmás, barackos vagy éppen dinnyés is, egy a lényeg, hogy jó…