Blog

Szűrők

Kedvenc nasink, a sós ropi

Gondolta volna, hogy a hagyományos sós ropi egyike a világ legegészségtelenebbnek tartott ételeinek? Meglepő állítás, hiszen a sós ropi az egyik legnépszerűbb és legalapvetőbb nasink, ezt esszük, ha csak egy kicsit csipegetni szeretnénk valamit egy jó film nézése közben, de akkor is, ha éppen gyomorkímélő diétán vagyunk. A kisgyerekek hozzátáplálásában is kulcsszerepe van, hiszen az egyik első olyan étel, amit önállóan el tudnak majszolni a kicsik. De vajon mióta létezik a ropi? Miért tartják egészségtelennek? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseknek járunk utána ezen a héten az Interfooddal. Tartson velünk, ismerjük meg együtt a sós ropit!

Eredete

A sóspálcika pontos eredete nem ismert, de annyi biztos, hogy szoros rokonságot mutat a sóspereccel. A sósperec meghódította az egész világot, majd számos alakításon ment keresztül a recept, míg végül eljutottak odáig, hogy méretbeli és formai változtatásokat is eszközöltek, ebből született meg a vékony, ropogós, sóval hintett pálcika. Hogy kinek köszönhetjük mindezt és pontosan mikor, az a mai napig ismeretlen.

Hogyan készül?

A ropi két legfontosabb alkotóeleme a fehérliszt és a sókristályok, ezen kívül kerül még a tésztába margarin, némi élesztő és cukor, ezért tartják egészségtelen nasinak. Mindezt nagy űrtartalmú gépekben keverik össze sűrű tésztává, majd kelesztik meg. A gép feldarabolja a tésztát, hiszen a hagyományos ropi egyenlő méretű, pontosan tíz centi hosszú. Ezt követően négy-öt perc alatt ropogósra sütik a sütőkemencében.

Ropiváltozatok

A sós ropi eredetileg tengeri sóval volt megszórva és hengeres dobozban árulták. Mára a legnépszerűbb a sókristályokkal megszórt változat, de létezik szezámmagos, sajtos, mákos, burgonyás, hagymás és olívabogyós pálcika is. Gyártanak csökkentett sótartalmút is, melyet egészségesebbnek tartanak a sós változatnál. Aki pedig fehérliszt érzékenységben szenved, annak sem kell lemondania róla, mert kapható már másféle lisztből készült sóspálcika is. A legnépszerűbb hazai ropi márka mai napig a Nógrádi, de szoros a verseny több nagy áruházlánc saját márkás termékével. A híres Nógrádi ropit 1917-ben kezdték el gyártani, osztrák recept alapján.

 

Ön is szeret nap közben nassolni, de a főtt ételt is igényli szervezete? Így van ez jól, hiszen az emberi testnek szüksége van meleg ételekre ahhoz, hogy egészséges tudjon maradni. Ha nincs ideje a konyhában állni órák hosszat, keresse étlapunkat, és rendelje házhoz kedvenc fogásait!

Ez is érdekelheti

élesztő

Élesztő, a kincs!

Néhány hónappal ezelőtt még senki sem gondolta volna, hogy az egyik legkeresettebb alapanyag az élesztő lesz, és alig lehet majd hozzájutni. Mindenkit váratlanul ért az egész világot felforgató járvány, ami bizony sok változás elé állította a ma emberét. Eddig sokan gondolni sem mertek az otthoni kenyérsütésre, most pedig hirtelen nagyon jó lenne tudni, mi a…