Blog

Szűrők

Illemszabályok az asztalnál II.

Néhány évtizeddel ezelőtt még nem lehetett sejteni, hogy mára az asztali etikett is átalakul, olyan elemek válnak elavulttá, mint hogy a férfinak illik betolnia a nő székét, és olyanok lesznek aktuálisak, hogy a telefonunkat nem illik az asztalra tenni vagy kézbe venni étkezés során. Bizony, a világ folyton változik, ezért nekünk is folyamatosan frissítenünk kell tudásunkat a jelenlegi helyzetről. Ennek jegyében az Interfood folytatja a múlt héten megkezdett cikket az asztali illemszabályokról, nézzük tovább, mit illik és mit nem az asztal mellett ülve!

  • Étkezés során egyenes háttal illik ülni, kissé előre dőlve, hogy ne együk le a ruhánkat.
  • Ha kenyeret kapunk az ételünk mellé, azt nem illik harapni. Úgy helyes, ha kézzel törjük, és kis falatonként tesszük a szánkba.
  • Nem illendő a leveses tányért megdönteni, hogy az utolsó kanálnyi levest is kimerjük belőle. Ha már nem tudunk a kanállal több folyadékot felvenni, a maradékot a tányérban kell hagyni.
  • Az étkezés befejeztével a kést és a villát párhuzamosan egymás mellé téve, a tányér jobb oldalán helyezhetjük el. Ebből látja a pincér vagy a vendéglátónk, hogy elviheti a tányérunkat.
  • Ha makarónit vagy spagettit fogyasztunk, a kanál segítségével kell feltekerni a tésztát a villára.
  • Amikor valaki sót vagy borsot kér tőlünk, nem illik kivenni a tartóból egyiket sem, hanem egyszerre kell átnyújtani az egészet.
  • Mielőtt a poharat a szánkhoz emelnénk, töröljük tisztára a szánkat, így nem hagyunk foltot a pohár szélén.
  • A textilszalvétát kihajtva az ölünkbe illik tenni, nem pedig a tényér mellé.
  • Egy felnőtt részéről illetlenség előre feldarabolni az ételt. Az étkezés során mindig csak annyit szabad vágni, amennyit éppen a szánkba teszünk.
  • A kést, amikor éppen nem használjuk, tilos az asztalra tenni. A tányér szélére illik helyezni, hogy ne kenjünk össze vele semmit, de a legjobb, ha a főétel elfogyasztása során végig a kezünkben tartjuk.
  • Nem illik a palackos italokat magunknak kitölteni, ez étteremben mindig a pincér dolga.
  • Vendégségben illendő minden fogást megkóstolni, és egy kicsit fogyasztani mindegyikből.
  • Elsőre nem illik túl sokat szedni, mert az modortalanság.
  • Az előételeket többnyire villával illik elfogyasztani, amit a jobb kezünkben kell tartani.

 

A szabályok persze nem törvények, alkalomadtán meg lehet szegni őket, de még ha nem akarjuk betartani az illemet, akkor is érdemes tisztában lenni vele, hogy mit diktál. Ettől a sok asztali illemszabálytól megjött az étvágya? Ha nincs kéznél semmi, vagy éppen szorít az idő, a megoldás az Interfood. Megbízhatóság, finom és friss ételek, ebéd házhozszállítás – ezt kínáljuk minden héten!

Ez is érdekelheti

A kávé egészséges alternatívái

Felmérések szerint a felnőttek 80%-a minden nap fogyaszt valamilyen koffeintartalmú italt. Kétség sem férhet hozzá, hogy ennek túlnyomó része kávé, hiszen a világ napi kávéfogyasztása meghaladja a kétmilliárd csészét. Érdekesség, hogy az egy főre jutó kávéfogyasztás bajnokai a skandináv országok, a vonatkozó lista első helyét ugyanis Finnország foglalja el – egy átlagos finn naponta majdnem…