Blog

Szűrők
dió

De jó a dió!

Sajnos a szakemberek szerint a dióburok-fúrólégynek köszönhetően az ideit diótermés katasztrofálisnak ígérkezik, ezért várhatóan ismét az egekben lesz a dió ára. Ennek ellenére az igazi őszi hazai termésmustrát nem ejthetjük meg a dió nélkül, hiszen jellegzetes csonthéjas gyümölcsünk, amely szerves részét képezi a magyar gasztronómiának. Tartson az Interfooddal, és tudjon meg meglepő dolgokat a dióról.

– A dió sokáig ritkaságnak számított, csak a karavánoknak köszönhetően jutott el messzi vidékekre, ám ára igen borsos volt. Később a tengeri kereskedelem révén terjedt el az egész világon, és vált rendkívül népszerűvé.

– Noha Anglia soha nem termesztetett diót kereskedelmi célokra, mégis elhíresült világszerte az „angol dió.” Hogyan lehetséges ez? Az angol kereskedők szállították el a diót a világ számos kikötőjébe, ezért ragadt rá az „angol dió” elnevezés.

– A diófa nagyméretű, lombhullató fa, amelynek magassága 25–-35 méter, a törzse pedig legfeljebb 2 méter átmérőjű. Általában rövid törzsű és széles koronával rendelkezik, bár az erdei diófák magasabbak és keskenyebbek a napfényért folytatott folyamatos harc miatt.
Fényigényes faj, amelynek teljes növekedéséhez sok napfényes órára van szükség. Éppen ezért nem kedvez neki az angliai időjárás.

– A dió az összes csonthéjas gyümölcs közül a legtáplálóbb. 654 kalória van 100 gramm dióban.

– A dióolaj kereskedelmi forgalomban kapható, és elsősorban élelmiszer-összetevőként használják, leginkább salátaöntetek összetevőjeként találkozhatunk vele.

– A diót az ősidőkben az „agy táplálékának” nevezték, talán azért, mert a dió húsa tekervényes és göcsörtös megjelenésű, mint az emberi agyé. Emiatt hosszú időn keresztük az intelligencia szimbóluma volt, ami arra a meggyőződésre vezetett, hogy valóban növeli az ember intelligenciáját. Bár ez a felvetés nem nyert bizonyítást, a legújabb tanulmányok mégis azt mutatják, hogy rendszeres fogyasztása segíti az agy működését.

– Kína a világ legnagyobb diótermelője, a világ diókészletének közel felét ők állítják elő.

– Bár a kereskedelmi dióültetvények várható élettartama általában 60-100 év, kedvező körülmények között a diófák 300 évet is élhetnek.

– Kínában évtizedeken keresztül gyakori volt, hogy a politikai vezetők két diót forgattak a tenyerükben, tárgyalások közben is azokkal játszottak, forgatták őket. Ennek egyik oka a vérkeringés fokozása, a másik pedig az, hogy valami különleges oknál fogva a két dió státusszimbólumként szolgált.

Ha Ön is szívesen enne most valami finom diós ételt, keresse az Interfood weboldalán étlapunkat, ahol szerepel a diós metélt, a diós palacsinta csokiöntettel és a diós kéregben sült pulykamell vegyes salátával. Válasszon közülük, mi pedig házhoz visszük Önnek.

Ez is érdekelheti

A palacsinta története

A palacsinta története

Melyik az az étel, amelyik jó édesen és sósan, hidegen és melegen fogyasztva, tejszínhabbal vagy éppen sajtszósszal tálalva, lekváros, húsos, kakaós, fahéjas, sajtos, mogyorókrémes, zöldséges vagy éppen túrós töltelékkel? Most már biztosan rájött minden kedves olvasónk, hogy ezen a héten bizony a palacsintát fogjuk górcső alá venni. Tartson velünk, hogy megtudhassa, kinek köszönhetjük ezt a…