Blog

Szűrők
édesburgonya

Az édesburgonya

Krumpli is meg nem is, semleges íz helyett édeskés, de akkor vajon kell sózni vagy nem, és egyáltalán, mit lehet kezdeni vele? Az édesburgonya vagy batáta az elmúlt évek nagy kedvence, számos fogyókúrás és egészséges életmód tanácsadó esküszik rá, de persze olyan cikkek is napvilágot láttak már, amelyek szerint nem sokkal előkelőbb a hagyományos krumplinál. Az Interfood ezen a héten utánajár, mit érdemes tudni erről az izgalmas zöldségről. Tartson ismét velünk, hogy legközelebb, amikor a zöldségesnél jár, könnyebben el tudja dönteni, vegyen-e édesburgonyát vagy ne.

Batáta vagy édesburgonya?
Mindkettő ugyanazt a növény jelöli. Az édesburgonya vagy batáta a burgonyavirágúak rendjébe tartozó növény, melyet elsősorban a krumplihoz hasonlóan gyökérgumójáért termesztenek, noha fiatal levelei is alkalmasak emberi fogyasztásra. Rendszertanilag nem rokona a krumplinak, de a gumók alakja nagyon hasonlít.

Termesztése
Az édesburgonya meleg éghajlaton terem, enyhe éjszakák és sok nedvesség szükséges ahhoz, hogy szépen ki tudjon fejlődni a gumója. Európába Kolumbusz Kristóf hozta be, ahogyan sok más növényt is.

Lila, narancssárga, esetleg fehér?
Bizony, mindhárom színben elérhető. A legelterjedtebb az élénk narancssága színű, de lehet kapni a lila húsú változatát is, míg a fehéres színűvel már jóval ritkábban találkozhatunk. Ízükben és állagukban kicsi eltérés tapasztalható csupán, a különféle színek vegyítésével viszont nagyon látványos eredményt lehet elérni.

Mire jó?
Leginkább az étkezésünk változatossá tételére, illetve ha megfelelő rendszerességgel fogyasztjuk, gondoskodunk a szervezetünk rostigényének kielégítéséről. Felhasználható köretnek, sütve, főzve, grillezve. Számos országban édes süteményeket is készítenek belőle. Fogyókúrás csodaszernek azonban nem lehet nevezni, hiszen a mértéktartás alól nem ment fel az sem, ha burgonya helyett kizárólag édesburgonyát fogyasztunk. Számos előnye miatt érdemes heti rendszerességgel fogyasztani és kiváltani vele egy-egy hagyományos krumpliköretet.

Néhány ötlet
Ma már rengeteg recept elérhető az interneten, a legkülönfélébb módokon fel lehet használni. Tepsis édesburgonya zöldségekkel és fokhagymás tejföllel, olajban sült édesburgonya hasábok, édesburgonya krémleves kókusztejjel, sajtos-tejfölös töltött édesburgonya, édesburgonya rakottas – csak hogy néhányat említsünk közülük.

Az Interfood a változatosság jegyében rendszeresen készít édesburgonyás ételeket is, keresse őket weboldalunkon. Rendelje tőlünk házhoz ebédjét, könnyítse meg a délelőttöket azzal, hogy nem kell órákon át a tűzhely mellett álnia.

Ez is érdekelheti

Időjóslás és egyéb szokások Márton napján

A néphagyomány, a magyar néplélek számos kincset és tudást őriz, melyek ismeretével az emberek könnyebben el tudtak igazodni a nehézségekkel teli világban. Nagyszüleink még tudták, hogy az év adott napjain figyelni kell az időjárást, hogy vannak olyan fennmaradt népi bölcsességek és megfigyelések, melyekből következtetni lehet az előttük álló tavasz csapadékosságára, vagy éppen a tél keménységére….