Blog

Szűrők
cukrok

Édes élet, na de mivel tegyük azzá?

A túlfogyasztás korában sokan küzdenek különféle egészségügyi gondokkal a túlzott cukorbevitel miatt. Szerencsére egyre több édesítőszer áll a vásárlók rendelkezésére, szinte évente bukkannak fel az újabb szuperegészséges cukorpótlók. De könnyű a kínálatban elveszi, ahogyan rizsből sem csak egyféle van, úgy az édesítőszerek tárháza is igen gazdag. Az Interfood ezen a héten a cukrok és édesítőszerek világába hívja kedves olvasóit, hogy segítsen eligazodni a nagy választékban.

Méz
A legősibb édesítőszer a méz. A méz cukrok keveréke, amit a méhek szorgos munkával a növények nektárjából gyűjtenek össze. A méz íze többféle lehet, attól függően, hogy a nektár milyen növényből származik. A legnépszerűbb mézfajta az akác, de a vegyes virágmézek, a selyemfű-, a repce- és a napraforgóméz is elterjedt. A méznek számos jótékony hatása van az emberi szervezetre, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezért is tartották sokáig folyékony aranynak.

Juharszirup
Sokan használják édesítésre a juharszirupot, ami egy különösen tömény, édes, folyékony szirup. A juharfa levének lepárlása során édes szirupot kapunk, ez a juharszirup, ami keverhető bármilyen ételbe és italba. Sokan az amerikai palacsintával társítják, hiszen azt hagyományosan juharsziruppal szokás fogyasztani.

Fehér cukor
A hagyományos fehér színű cukor, amely elérhető különböző kristályméretekben. Kristálycukor, porcukor és a kettő közötti finom szemcsés cukor, mindegyik azonos mértékben édesít, hiszen csak küllemre térnek el egymástól. Ez a legszélesebb körben használt cukorfajta.

Folyékony cukor
Nem más, mint a hagyományos cukor vízzel higított változata. Italok készítéséhez ajánlott, hiszen nem kell külön bajlódni a kristályok feloldásával, a kevergetéssel. Koktélokhoz nélkülözhetetlen.

Barna cukor
A barna cukor színét és különleges ízét a melasz adja, ami a cukorrépa vagy a cukornád feldolgozása során keletkezik. Minél sötétebb a színe a barna cukornak, annál nagyobb a melasztartalma. Jellegzetes íze miatt sokan szeretik, másokat zavar a különleges mellékíz. Sütésre és főzésre egyaránt alkalmas.

Sztívia
A sztívia egy növény leveleiből kinyert édes anyag, háromszor olyan édes, mint a hagyományos fehér cukor. Kapható por, folyadék vagy porított levél formájában. Használható főzéshez, sütéshez is, de van egy kis mellékíze. Elsősorban fogyni vágyóknak ajánlott a fogyasztása.

Nyírfacukor
A nyírfacukor valójában nem csak a nyírfa kérgében található, hanem a szalmában, a mandula héjában és kukorica csövében is. Hidrogénezés útján állítják elő a xilitet, ezt nevezzük nyírfacukornak. Édesítő ereje hasonló a cukoréhoz, de a kalóriatartalma jóval kevesebb. Sütéshez és főzéshez egyaránt használható.

Ön is imád mindent, ami édes? Akkor ne habozzon, keresse az Interfood étlapján a finomabbnál finomabb gyümölcsleveseket, főételeket és desszerteket! Ha nem szeretne hagyományos cukrot bevinni a szervezetébe, válassza diétás étlapunkat, ahol gazdag ételválasztékkal várjuk kedves megrendelőinket!

Ez is érdekelheti

együtt a tűz körül

Együtt a tűz körül 2.

Előző cikkünkben már beszéltünk a családi tűzgyújtás előnyeiről, most következzen néhány praktikus tanács a kivitelezéséhez. Nem kell ahhoz Bear Gryllsnek lennünk, hogy neki merjünk fogni, még csak nem is kell lezuhannunk egy lakatlan szigeten. Mint mindennek, ennek is megvan a technikája és az apró fortélyai, amikre oda kell figyelni. A tűzrakásnál mindig gúla alakot kell…