Blog

Szűrők
egy tál burgonya chips

Chipstörténelem

Elérhető sós, hagymás-tejfölös, paprikás, sajtos ízben – mi az? Hát persze, hogy a chips, ami az elmúlt évtizedekben számos más ízesítéssel is készült világszerte. A chipset mindenki imádja, de kevesen tudják, honnan ered, mikortól beszélhetünk chipsről és kinek köszönhetjük megalkotását. Ahogyan a teafilter feltalálásában is van némi szerepe a véletlennek, úgy a chips megszületése is meglepetésekkel teli. Tartson ismét az Interfooddal, és tudjon meg többet kedvenc nassolnivalójáról!

Egy finnyás vendég
Ki járt már úgy, hogy olyan vendége volt, akinek soha, semmi sem elég jó? Valószínűleg szinte mindenki. Egy ilyen vendégnek köszönheti születését a chips, 1853-ban ugyanis egy amerikai hotelben megszálló férfi azt kérte a személyzettől, hogy vékonyra szelt krumplit hozzanak neki, a vastagot ugyanis nem szereti. A kérését teljesítették, a szakács papírvékony szeletekre vágta a krumplit, majd zsiradékban kisütötte őket.

George Crum
George Crum a becses neve a szakácsnak, akinek olyan sokan hálásak, hiszen ő alkotta meg először a chipset. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztották, azonnal felvették az étterem étlapjára. Hamarosan óriási siker lett, ezért ki kellett eszelniük a módját, hogyan tudják hatékonyan árusítani.

Saratoga Chips
Zacskóba vele, nevet neki, és kész is a termék. Az első chips neve Saratoga Chips volt, ami országszerte keresett termék lett. Na, de hogyan lehetne belőle még többet gyártani? Mi kell hozzá? Sok szorgos kéz, vagy valami, ami könnyebbé teszi a hámozást és a szeletelést?

1920, az innováció éve
1920-ban Herman Lay megalkotta az első krumplihámozó gépet, ami után már nem volt elérhetetlen a nagyüzemi gyártás. A gyártás el is indult, Laura Scuddernek köszönhetően pedig a papírzacskó is megszületett. Többé semmi sem állt a chips világhódító útjába.

Sajtos, hagymás, paprikás?
Igen, de csak egy kis idő elteltével. Eredetileg a chipset fűszerek nélkül gyártották, Írországban egy családi üzemben készítettek először fűszerekkel ízesített chipset. Sajtos, hagymás, ecetes és sós ízben volt elérhető az első fűszeres chips.

Európai körút
Csupán a II. világháborút követően terjedt el Európában a chips, hazánkba pedig a 90-es évek elején került be a boltok polcaira. Mára természetesen mindenki számára elérhető és a legkülönfélébb ízekben vásárolhatjuk meg. Milyen egyszerű étel, és csupán 167 éve létezik! Különös, nemde?

Egészségtelen? Túl sós?
Természetesen a chips nem tarozik az egészséges élelmiszerek körébe, de az idő előrehaladtával sokat változott a gyártási technológia, és a gyártók saját jól felfogott érdeke, hogy minél kevésbé káros chipseket gyártsanak. Éppen ezért aki egészségesen és kellően változatosan étkezik, annak étrendjébe beilleszthető időnként egy kisebb zacskó chips elfogyasztása. Bűntudat nélkül.

Ha Ön is megéhezett a cikket olvasva, de nincs kéznél chips és nincs kedve főzőcskézni, keresse az Interfood weboldalát, és válassza ki tőlünk kedvenc ételét! Legyen friss, változatos, zöldségekkel és fehérjével teli, hogy utána jöhessen egy zacskó jól megérdemelt chips!

Ez is érdekelheti

Miből érdemes biót vásárolni?

Évek óta nagy népszerűségnek örvendenek az úgynevezett biotermékek. Sokaknak szívügye saját testük védelme, és mindent megtesznek, hogy megóvják egészségüket. Egészséges alapanyagot beszerezni azonban nem könnyű feladat, gyakran fejtörést okoz a családoknak. A biotermékek hívei hisznek abban, hogy az ilyen elnevezéssel illetett gyümölcsökben és zöldségekben megbízhatnak, azok elfogyasztásával biztosan nem ártanak szervezetüknek. Az ellentábor szerint ez…