Blog

Szűrők

Vegetáriánus a családban

Még mindig akadnak olyan éttermek – bár szerencsére egyre kevesebb –, ahol a vegetáriánus menü a rántott sajttal egyenlő. Húsz-huszonöt évvel ezelőtt szinte még mindenhol gyanakvó pillantásokkal fogadták azokat, akik vegetáriánusnak vallották magukat, kis túlzással még a fogalom is ismeretlen volt hazánkban. Azóta szerencsére nagyot fordult a világ és ma már rengeteg étterem kínál vegetáriánus fogásokat látogatóinak. Vannak már kifejezetten vegetáriánus, sőt, vegán éttermek is, amelyek eltávolodnak a szigorúan húsra épülő magyar konyhától, és más országok ötleteit felhasználva alkotnak ízletes és változatos fogásokat vendégeiknek.

A közös családi vacsoráknak, a hétvégi nagycsaládot összefogó ebédeknek szerencsére van hazánkban hagyománya. A legtöbb háziasszony ilyenkor már előre készül és izgul azon, hogy mindenkinek tetsző menüt állítson össze. Éppen ezért nem ritka eset, hogy ha egy családtag egyszer csak úgy dönt, hogy mától nem eszik húst, a család nő tagjai megijednek. Mit fogok neki főzni ezentúl? Aggodalomra semmi ok! Rengeteg a lehetőségünk, télen-nyáron elérhetőek a boltok polcain azok az élelmiszerek, amelyekkel elkészíthető számtalan ízletes vegetáriánus fogás.
Az első lépés, amit meg kell tennünk, hogy megkérdezzük az érintettet, melyek azok az élelmiszerek, amiket ezentúl nem szeretne fogyasztani? Csak húst nem eszik, vagy semmilyen állati eredetű élelmiszert, így tejterméket és tojást sem? Vannak, akik a hallal kivételt tesznek, és azt gond nélkül elfogyasztják, mások szerint azonban a hal ugyanolyan állat, mint a sertés vagy a szarvasmarha, ezért annak a húsát sem szeretnék megenni. Ha megkaptuk a választ, jó megoldás lehet egy receptgyűjtő weboldalt felkeresni, ahol végtelen a vegetáriánus ételek sora. Tévképzet az, hogy a vegák mindig csak a nyers salátákat eszik, egy ízletes levesért, főételért és desszertért nagyon hálás lesz a „problémás” családtag. Az sem igaz, hogy a különleges, húst helyettesítő élelmiszerek, mint a tofu, az egzotikus hozzávalók, mint például a kókusztej, vagy az újszerű köret, mint amilyen a bulgur nehézséget fognak okozni – ugyanolyan könnyű őket elkészíteni, mint egy hússal készült ételeket. Arra kell csak figyelnünk, hogy olvassuk el figyelmesen a felhasználási útmutatót. Elsőre talán még koncentrálnunk kell, de ha megtanuljuk használni ezeket az új élelmiszereket, utána már rutinszerűen beépülnek a recepttárunkba. Szintén jó hír, hogy gyakran a nem vegetáriánus családtagok is megszeretik az új ízeket, és végül nem kell külön menüt készítenünk mindenkinek, hanem elég lesz csak egy köretet csinálnunk, és mellé adhatunk a húsevőknek húst, a vegáknak pedig valami zöldséges fogást.

Ha pedig nincs időnk főzőcskézni, vagy szükségünk van egy kis időre, amíg felkészülünk, bármikor rendelhetünk az Interfood ételfutártól. Szakácsaink ügyelnek rá, hogy minden heti menüben szerepeljenek húsmentes fogások is. Éljen Ön is az ebéd házhozszállítás lehetőségével, és lepje meg szeretteit valami finomsággal. Garantáltan hálásak lesznek érte!

Ez is érdekelheti

rebarbara

Rebarbara

Egy növény, amelyet a zöldségekhez sorolunk, mégis gyümölcsökkel vegyítve használjuk fel. Bizonyos részeiből nagyon finom sütemény, ivólé, lekvár és kompót készíthető. Levelei erősen mérgezőek, vesekövet, akár még halált is okozhatnak. Ez a különleges és nem teljesen veszélytelen növény a rebarbara. Hazánkban kevésbé ismert, ezért az Interfood utánajárt, mit érdemes tudni róla. Tartson velünk, ismerjen meg…