Blog

Szűrők

Vanília

Csoki, eper és vanília – a három legnépszerűbb íz a világon. Nem véletlen, hogy ebben a három ízben szinte minden létező édesség kapható. Egyes felmérések szerint ezek közül is a vanília áll az élen, amely nem csak ízével, de illatával is hódít, hiszen az illatok nem hivatalos versenyében is dobogós. De mit tudunk erről a különleges, édes fűszerről azon kívül, hogy messziről hozzák, és termése egészen máshogy néz ki, mint amit a vaníliás cukor kibontása után gondolunk? Tartson ismét az Interfooddal, ismerjük meg együtt a vaníliát!

A növény

A vanília eredeti hazája Mexikó, ahol már Amerika felfedezése előtt is használták ízesítésre. A vanília a kosborfélék családjába tartozó kúszónövény, melynek több mint száz faja létezik, de ezekből csupán hármat termesztenek aromája miatt. Termését félérett állapotban szedik le, amikor még zöld vagy éppen csak elkezd sárgulni. A termést ezután hőkezelésnek vetik alá, majd szárítják, végül hosszú hónapokig zárt dobozokban érlelik.

Érdekességek a vaníliáról:

 • A vanília a világ második legdrágább fűszere, az első a még nála is drágább sáfrány.
 • A vanília termését egyenként szedik kézzel, ez is hozzájárul borsos árához.
 • A vaníliát csak egy bizonyos méh képes beporozni, ezért ahol nem található meg, ott az emberek kézzel és egy kis, fogpiszkáló méretű fapálcika segítségével egymáshoz nyomják a növény porzóját és bibéjét, így termékenyítik meg.
 • A vanília valójában egy orchidea, azon kevesek egyike, amelyeknek van termése.
 • A vanília virága egy napig virágzik, ha az idő alatt nem porzódik be, akkor elpusztul.
 • A vanília termése, amíg a szüreteléstől eljut végleges formájáig, jelentős méretcsökkenésen megy keresztül.
 • Indonéziában és az Egyesült Államokban fogy a legtöbb vanília, a harmadik helyen pedig Franciaország áll.
 • A vaníliát azonos mértékben használja az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar.
 • A pókok nem szeretik a vanília illatát, ezért aki fél tőlük, annak érdemes egy egész vaníliarudat elhelyeznie a szobában (a földre szórt vaníliáscukor nem elegendő ehhez).
 • A vanília a világ második legmunkaigényesebb mezőgazdasági növénye, ezért a termesztők minden egyes termést kis fapálcával egyedileg „tetoválnak”, hogy ne tudják azt ellopni és értékesíteni.
 • A vanília aromája egyszerre nyugtató, pihentető és érzéki, afrodiziákumként is használják egyes kultúrákban.

 

Mostanra Ön is megkívánta a vanília ízt? Szívesen enne egy vaníliás gyümölcslevest, vagy egy finom palacsintát vaníliaöntettel? Nincs más dolga, mint megrendelni weboldalunkról, és mi házhoz visszük a kiválasztott ételt. Interfood – nálunk megtalálja kedvenceit!

 

Ez is érdekelheti

Patika a konyhában

Annak, aki a mérsékelt égövön él, télen két lehetősége van: 1. tömi magába a bogyókat, retteg a fertőzéstől, megfázástól, és, lehetőleg, téli álmot alszik, hogy elkerülje a hideg évszak minden gyengesége, kedvetlensége és betegsége; 2. vagy megérti, hogy a természet ebben az időszakban is képes őt felvértezni az említett nehézségek ellen, és kitanulja, miben mi…