Blog

Szűrők

Torkos csütörtök

Telente sokan küzdenek azzal, hogy minden nap egyformán szürke, a tavasz még messze, de a hideget már mindenki unja. Ilyenkor segítség lehet, ha az ugyanolyan hétköznapok közé beiktatunk egy kis izgalmat, egy eseményt, amit várhatunk. A magyar néplélek már réges-régen felismerte, hogy meg kell törni valamivel a hosszú tél egyhangúságát, és létrehozott néhány vidám, tavaszcsalogató napot: a farsangi időszakot, a karnevál napját és a torkos csütörtököt. Jóllakottan, finom ételeket fogyasztva máris könnyebb szépnek látni a világot – és a telet is. Idén a torkos csütörtök február 16-ra esik, természetesen az Interfood is készül rá, tartson velünk!

Egy nap, amikor szabad torkoskodni

A farsangi időszak jeles napja a torkos csütörtök, ami felkészülés a közelgő nagyböjti időszakra. A böjtölésre felkészülni pedig a legjobban úgy lehet, ha igazán jóllakik az ember, ezért a néphagyomány szerint ilyenkor szabad torkosnak lenni, sőt mi több, ajánlott is. A farsangi fánk és egyéb, zsírban sült ételek szorosan hozzátartoznak e naphoz.

Nem emlékszik, hogy gyerekkorában létezett volna?

Érdekes módon, a 20. század második felében a farsangi szokások, bálok, közös nagy evések mintha kikoptak volna a szokások közül. A rendszerváltást követő években szinte már senki sem emlékezett erre a jeles napra, mígnem egyszer csak gondolt egyet a Magyar Turizmus Zrt., és felelevenítette a régi hagyományt. Céljuk az volt, hogy a torkos csütörtökön kedvezőbb árak várják a vendégeket az éttermekben, így többen látogassák őket.

Ha kicsit messzebbre megyünk

Ha időben egy kicsit messzebbre tekintünk vissza, megtalálhatjuk a torkos csütörtök ünneplését a régi szokások között, de pontos napja nem egyértelmű. Egyes források szerint a hamvazószerda előtti csütörtökön tartották, míg máshol inkább utána ünnepelték a torkos csütörtököt. Ami biztos, hogy főszerepben lakmározás állt.

Vicces elnevezések és egy jelmondat

A torkos csütörtök biztosan ismerősen cseng sokak számára, ám vannak e jeles napnak más, népiesebb elnevezései is. Zabálócsütörtök, tobzócsütörtök, kövércsütörtök, bodozúcsütörtök, csonka csütörtök, kisfarsang – mind ugyanazt a napot jelzi, amikor szabad túl sokat enni. „Inkább a has fakaggyon, mintsem az étel megmaraggyon!” – ahogyan a mondás tartja.

Hogy Ön és családja is méltóképpen ünnepelhesse ezt a szép februári napot, rendelje házhoz a torkos csütörtökön 30% kedvezménnyel kapható finomságainkat! Az Interfood gazdag ételkínálattal várja kedves megrendelőit, nálunk mindenki megtalálja a kedvenc fogásait.

Ez is érdekelheti

piknikre fel

Piknikre fel!

Itt a nyár, irány a szabad tér, a friss levegő, a napsütés! Töltsük fel a testünket D-vitaminnal, a lelkünket pedig pozitív energiákkal, élvezzük a jó időt és az ezzel együtt járó jó dolgokat. Az egyik jó dolog, amit biztosan elhozott nekünk a jó idő, az a szabadban étkezés. Végre kiülhetünk a teraszra elkölteni az ebédünket,…