Blog

Szűrők

Tökfőzelék – csak semmi pfúj!

Ha van étel, amely csalhatatlan módon jellemzi a magyar háziasszonyok talpraesettségét és leleményességét, a magyar konyha kreativitását, akkor a tökfőzelék az. Ha van étel, amely puszta létével képes két táborra osztani a magyarokat, akkor a tökfőzelék az. Ha van étel, mely megérdemli a rehabilitációt hosszú, hányattatott sorsa után, akkor a tökfőzelék kétségtelenül.

Néhány kanál roppanós nyár a tányéron, ha télen rendeli meg, és melegen fogyasztja; és hűsítő frissesség a nyári kánikulában, ha hidegen eszi. A semleges ízű főzőtök és a markáns kapor mindent elsöprő találkozása a fazékban, ahol bármi más, ami az edénybe kerül, csak keretet adhat kettejüknek. A párost kiegészítheti a sűrű tejföl, az édeskésebb tejszín, vagy a nagymama titkos hozzávalója, a kefir, lánykori nevén aludttej. Egyesek édeskésre, mások pici ecettel savanykásra kerekítik a kapor adta aromát. Kell alá hagyma is, kinek-kinek. A krémes főzelék tetejére pedig jöhet az aranybarna kockákból álló sertéspörkölt, egy jó fasírt, diétázóknak a tükörtojás. Aki egyszer felfedezi a tökfőzelék egyszerűségébe bújtatott ízes könnyűséget, nehezen szokik le róla.

A Tök téjjel már az egyik legrégebbi magyar receptes könyvben, a Zrínyi-udvar kéziratos szakácskönyvében is szerepel. Már a régiek is tudták, hogy a tök remek étek. Szinte minden része ehető: húsából a főzelék mellett készülhet leves, kompót, kerülhet lecsóba vagy tölthetjük hússal; magja egészséges nassolnivaló, és még különleges virágja is az étlapra kerülhet. Kiváló, ha diétázó keres magának fogást, hiszen alig van benne kalória, és a csecsemők gyomrát sem fekszi meg. Szabályozza a vércukorszintet, enyhíti a hasmenést és az ekcémát. Ha esszük, vele esszük az A- és a C-vitamint.

A tökfőzelék nem hivalkodó, nem ünnepi étel. Inkább szerény. Főzése hálás feladat, hiszen alig néhány, a konyhában mindig fellelhető hozzávaló, pár percnyi idő, két-három eszköz kell hozzá. Az Interfood szakácsai a maximális selymességért tejszínt és tejfölt is adnak a zöldséghez, pikánssá csöppnyi ecettel teszik, és hogy színesebb legyen, paprikával is gazdagítják. Szinte alásimul a disznópörkölt apró darabjainak. Jó ebéd egy szorgos, sietős hétköznapon, a gyorsételek utánérzése és az általuk okozott lelkiismeret-furdalás nélkül. Ideje más szemmel nézni rá, mert valóságos elvarázsolt békakirály ez…

Ez is érdekelheti

kuszkusz-salata-sult-csirkecombbal

Kuszkusz saláta sült csirkecombbal

Első ránézésre a kuszkusz gabonafélének tűnik, amit a rizshez hasonlóan bő vízben kell megfőzni. Valójában azonban egy különleges tésztaféle, amely a berberektől származik, és csak néhány évvel ezelőtt jutott el Magyarországra. Eredetileg durumbúzát használtak hozzá, az előre meggőzölt durumbúza-darát kézzel pici gombócokká gömbölyítették, majd lisztben megforgatták, és szétterítve szárították. Mára kissé átalakult ez az elkészítési…