Blog

Szűrők

Szarvasgomba

Ön kóstolt már valaha szarvasgombát? Ha nem, ne érezze magát feszélyezve, hiszen nincs egyedül, a magyarok jórészének sosem volt még szerencséje hozzá, aminek két fő oka van: a szarvasgomba nagyon drága, igazi luxusélelmiszer, és meglehetősen nehéz hozzájutni. Az Interfood ezen a héten utánajár, miért ilyen drága, és mitől ennyire különleges a szarvasgomba. Tartson Ön is velünk, ígérjük, izgalmas lesz!

Ronda, de finom

A szarvasgomba azon ételek közé tartozik, melyek külleme és íze tökéletes ellentmondásban van egymással. Míg intenzív íze rendkívül különleges, addig ránézésre nem túl étvágygerjesztő. A fekete vagy sötétbarna göböcskék egyenesen a föld alól érkeznek, ha nem tudnánk, mennyire értékesek, feltehetően eszünkbe sem jutna megkóstolni őket.

Kincsek a föld alatt

Bizony, ez a különleges gombafajta nem a föld felett nő, hanem alatta. Így aztán a megtalálása sem egyszerű, hiszen a felszínen semmi sem utal rá. Magas páratartalommal rendelkező, sűrű erdőkben nő a fák gyökerei között. Igen ám, de ha ennyire rejtőzködik, akkor hogyan lehet hozzájutni? Korábban sertéseket tanítottak be arra, hogy kiszagolják a szarvasgombát és kiássák azt. A gond csak az volt, hogy a disznók meg is ették a zsákmányt, mígnem jöttek helyettük a kutyák, akik kiszagolják, kiássák, de utána nem eszik meg a talált kincset.

Termesztése

A világ szarvasgomba termelésének 80%-át Franciaország adja, ahol egy különleges eljárással termelik ezt az értékes csemegét. Fiatal fák gyökérzetébe szórják a gomba spóráit, így miután a gombák megnőttek, előre tudják a termesztők, hogy hol keressék őket. Így kevesebb erőfeszítés árán lehet hozzájutni a méregdrága finomsághoz. Olaszországban szintén termesztenek, ott jellemzően a világosabb fajtát.

Egy millió forint egy kilóért

Bizony, ez a megdöbbentő ár nem elírás, hanem a sokkoló valóság. A szarvasgomba rendkívül drága, hazai webáruházban is találhatunk 250 grammot 70 ezer forintért. Ennek oka pedig az, hogy tartósítani sem egyszerű, mert a kiásást követően nagyon gyorsan elveszti jellegzetes illatát és ízét.

Tilos a hőkezelés

A szarvasgombát tilos melegíteni, hiszen a hő hatására szintén elillan különleges íze és illata. Mivel nagyon intenzív aromájú, ezért nyersen szokás belőle egészen kis mennyiséget az étel tetejére reszelni. Lágyabb és enyhébb ízű ételekhez szokás adni, hogy különleges aromája érvényesülni tudjon.

 

Ha szarvasgombával nem is, de különleges ételekkel az Interfood is szolgálhat kedves megrendelőinek. Ebéd házhoz szállítás, a megengedhető luxus, ami mindenkinek jár!

Ez is érdekelheti

Hortobágyi Style Crepe

Végy egy egész világon népszerű ételt alapként, keress hozzá hazai előzményeket, helyezd egy világra szóló rendezvény fénytörésébe, hintsd meg a vasfüggöny mögötti titokzatosság fűszerével, adj hozzá erős marketinget, és süsd ki: ez a hortobágyi palacsinta alapreceptje. De lássuk csak sorban! Születésekor előételként definiálták, de talán ma kevesen vannak Magyarországon, akik ezt a gazdag és bőséges…