Blog

Szűrők

Sült krumpli

 

Vajon létezik olyan ember, aki nem szereti a sült hasábburgonyát, egyszerűbb nevén a sült krumplit? Ez az az étel, amit még a legválogatósabb gyerek is szívesen megeszik, amit nem lehet elég gyakran készíteni, és bár nem a legegészségesebb fogás a világon, mégis rengetegen imádják. Az Interfood ezen a héten a sült krumpliról mutat négy érdekességet kedves olvasóinak. Tartson velünk, ígérjük, izgalmas lesz!

Mióta létezik sült krumpli?

Állítólag a 17. században kezdték el készíteni a mai Belgium területén. A korszakot jól ismerő történészek szerint ez erősen kétséges, hiszen a burgonya akkoriban még csak Amerikából behozott különleges csemege volt, ezért szinte kizárt, hogy nagy mennyiségben sütötték volna az ottani parasztok. A „French fries” elnevezés viszont egyértelműen arra utal, hogy Franciaország és Belgium területén kóstolhatták meg először az ott állomásozó amerikai és brit katonák az első világháború idején.

Sült krumpli mint zöldség?

Bizony, vannak országok, amelyek a sült krumpli fogyasztását is a zöldségevéshez sorolják, ami egyrészt logikus, hiszen a krumpli zöldség. Másrészt kicsit vicces is, mert ha megeszünk egy tányér sült krumplit, azt vitaminbevitel szempontjából nehezen lehet összehasonlítani azzal, mintha ugyanannyi vegyes salátát ettünk volna. Mindenesetre tanulmányok bizonyítják, hogy a 2-4 éves gyerekek között magasan ez a leggyakrabban fogyasztott zöldség.

Napi 4 millió kilogramm

Mekis rendelés sült krumpli nélkül? Nem jellemző. Olyannyira nem, hogy világszerte napi 4 millió kilogramm sült krumplit ad el a McDonald’s. Amerikában egy átlagos ember évente 15 kilogramm sült krumplit fogyaszt el.

10 perc alatt 3,5 kilogramm

Ki tud több krumplit megenni egységnyi idő alatt? Tipikusan az a játék, amit a kicsik erőszeretettel játszanak a vasárnapi ebéd során. De van, aki mesterfokon űzi a dolgot, ugyanis létezik sült krumpli evő világcsúcs. Bob Shoudt 2010-ben tíz perc alatt 3,5 kilogramm sült krumplit evett meg. Azt javasoljuk, hogy ezt senki ne próbálja ki otthon!

 

Szereti a sült krumplit, de néha jól esnének új ízek, mindezt úgy, hogy ne kelljen órákat tölteni a konyhában a főzéssel? Ismerjük az érzést, és szerencsére a megoldást is tudjuk. Rendelje házhoz ebédjét az Interfoodtól, pihenjen a megmaradt időben. Ebéd házhoz rendelés, jó minőség, megbízhatóság, sok éves tapasztalat – ez az Interfood.

Ez is érdekelheti

Melegszendvics francia módra

Reggelizz úgy, mint egy király! Régóta tudjuk, hogy ha egészséges, bőséges reggelivel indítjuk a napot, azzal nem csak a korai órákat tesszük gördülékenyebbé, hanem az egész hátralévő napot. Tele energiával könnyedén szembe tudunk nézni az aznapi feladatokkal, míg éhes hassal minden lassabban és nehezebben megy. Igen ám, de mit együnk, ha unjuk már a vajas…