Blog

Szűrők

Sárgadinnyeleves – selymes illatorgia

Mindig izgalmas, ha végre megérkezik a futár a megrendelt étellel. A doboz le van zárva, benne az, amit korgó gyomorral elképzeltünk magunknak ebédre. Néhány pillanatig egészen titokzatos, hogy a csomag beváltja-e reményeinket, olyan-e az étel, amilyet szerettünk volna, kedvvel falatozunk-e majd. A varázslat akkor oldódik fel, amikor feltépjük a fóliát…

Az Interfood tejszínes sárgadinnyelevese biztosan nem okoz csalódást, amikor felnyílik a doboz… És később sem. Olyan intenzív sárgadinnye illatot varázsol a szobába, hogy a legzordabb irodában vagy munkahelyen is képes felidézni a nyaralást. Az ebédre vágyakozó türelmetlenül várja, hogy belemeríthesse a kanalát… Ha pedig ezt megtette, mintha egyszeriben egy kellemes teraszon találná magát, távol a munkától, zajtól… A leves selymessége, a tejszínes lágyság, a kis sárgadinnyedarabok bárkinek mosolyt rajzolnak az arcára. A cég egyik legjobban sikerült levese, nem lehet vitás.

Karakteres gyümölcs, tudjuk jól. Megjelenését is ismerjük: héja lehet sima vagy csíkos, barázdált vagy hálószerű, húsa zöldes vagy narancsos színű. Rendszerint együtt emlegetjük nagy testvérével, a görögdinnyével, leggyakrabban azzal a kérdéssel, hogy ki melyik mellett teszi le inkább a voksát. Sokszor elfeledkezünk a cukkinihez, uborkához fűződő rokonságáról… De vajon hányan tudják, hogy a sárgadinnye valóságos csodaszer?

Az egész család számára remek szomjoltó a nyári melegben, hiszen a gyümölcs 90%-a víz. Magas a szénhidráttartalma, ezért a cukorbetegek számára csak mérsékelt fogyasztása ajánlott, de mivel alacsony az energiatartalma, a diétázók is bátran választhatják desszert gyanánt. Sőt, a karcsúsodni vágyókat a benne lévő kálium is segíti a maga vízhajtó tulajdonságával. Tele van vitaminnal! Található benne A-vitamin, a haj és a köröm épségéért, B-vitamin-komplex az idegrendszer megfelelő működéséért és C-vitamin, hogy az immunrendszert támogassa, hogy az inakat, csontokat építse.

Az említett káliumon kívül egy sor más ásványi anyaggal is erősít a sárgadinnye. A kalcium és a foszfor az egész család fogait felvértezi a szuvasodás ellen, de emellett van még benne nátrium, mangán, magnézium, cink, réz stb. is. Lehet, hogy a sárgadinnye nemcsak a görögdinnyének, hanem a periódusos rendszernek is rokona… És ne felejtsük, hogy bizonyítottan daganatmegelőző hatása van. Nem rossz.

Ahogyan a híres magyar gyümölcslevesek általában, a tejszínes sárgadinnyeleves is olyan finomság, hogy akár egy ebéd lezárásaként, édességnek is megállná a helyét. És ahogyan fentebb látható, igazán egészséges választás. A természet nyári ajándéka.

Ez is érdekelheti

tésztafajták

Tésztaimádók, figyelem!

A magyar gasztronómia fontos alapköve a tészta, szeretjük minden változatban, leveseket gazdagítunk vele, főételként tálaljuk, édesen és sósan is készítjük. Annyira alapvető élelmiszer a tészta, hogy azt gondolhatnánk, mára már biztosan mindent tudunk róla. Az Interfood ezen a héten azt a célt tűzte ki maga elé, hogy új információkkal szolgál kedves olvasóinak a tésztáról. Lássuk,…