Blog

Szűrők
sargadinnyeleves

Sárgadinnyeleves – selymes illatorgia

Mindig izgalmas, ha végre megérkezik a futár a megrendelt étellel. A doboz le van zárva, benne az, amit korgó gyomorral elképzeltünk magunknak ebédre. Néhány pillanatig egészen titokzatos, hogy a csomag beváltja-e reményeinket, olyan-e az étel, amilyet szerettünk volna, kedvvel falatozunk-e majd. A varázslat akkor oldódik fel, amikor feltépjük a fóliát…

Az Interfood tejszínes sárgadinnyelevese biztosan nem okoz csalódást, amikor felnyílik a doboz… És később sem. Olyan intenzív sárgadinnye illatot varázsol a szobába, hogy a legzordabb irodában vagy munkahelyen is képes felidézni a nyaralást. Az ebédre vágyakozó türelmetlenül várja, hogy belemeríthesse a kanalát… Ha pedig ezt megtette, mintha egyszeriben egy kellemes teraszon találná magát, távol a munkától, zajtól… A leves selymessége, a tejszínes lágyság, a kis sárgadinnyedarabok bárkinek mosolyt rajzolnak az arcára. A cég egyik legjobban sikerült levese, nem lehet vitás.

Karakteres gyümölcs, tudjuk jól. Megjelenését is ismerjük: héja lehet sima vagy csíkos, barázdált vagy hálószerű, húsa zöldes vagy narancsos színű. Rendszerint együtt emlegetjük nagy testvérével, a görögdinnyével, leggyakrabban azzal a kérdéssel, hogy ki melyik mellett teszi le inkább a voksát. Sokszor elfeledkezünk a cukkinihez, uborkához fűződő rokonságáról… De vajon hányan tudják, hogy a sárgadinnye valóságos csodaszer?

Az egész család számára remek szomjoltó a nyári melegben, hiszen a gyümölcs 90%-a víz. Magas a szénhidráttartalma, ezért a cukorbetegek számára csak mérsékelt fogyasztása ajánlott, de mivel alacsony az energiatartalma, a diétázók is bátran választhatják desszert gyanánt. Sőt, a karcsúsodni vágyókat a benne lévő kálium is segíti a maga vízhajtó tulajdonságával. Tele van vitaminnal! Található benne A-vitamin, a haj és a köröm épségéért, B-vitamin-komplex az idegrendszer megfelelő működéséért és C-vitamin, hogy az immunrendszert támogassa, hogy az inakat, csontokat építse.

Az említett káliumon kívül egy sor más ásványi anyaggal is erősít a sárgadinnye. A kalcium és a foszfor az egész család fogait felvértezi a szuvasodás ellen, de emellett van még benne nátrium, mangán, magnézium, cink, réz stb. is. Lehet, hogy a sárgadinnye nemcsak a görögdinnyének, hanem a periódusos rendszernek is rokona… És ne felejtsük, hogy bizonyítottan daganatmegelőző hatása van. Nem rossz.

Ahogyan a híres magyar gyümölcslevesek általában, a tejszínes sárgadinnyeleves is olyan finomság, hogy akár egy ebéd lezárásaként, édességnek is megállná a helyét. És ahogyan fentebb látható, igazán egészséges választás. A természet nyári ajándéka.

Ez is érdekelheti

főzőbanán

Plantain, avagy mire jó a főzőbanán?

Vannak, akik még jól emlékeznek azokra az időkre, amikor Magyarországon banánt csak télen lehetett kapni, és akkor is csak mutatóba, nagyon drágán és nagyon kis mennyiségben. Desszertként fogyasztották az emberek, és senkinek nem jutott eszébe, hogy bármilyen ételbe bele lehetne tenni. Aztán változtak az idők, a banán most már mindenki számára elérhető alapgyümölcs lett, és…