Blog

Szűrők
sajtleves

Sajtlevest mindenkinek, aki fázik!

Nem lehet véletlen, hogy van belőle mexikói, holland, angol, olasz, francia, osztrák… Sőt, a jó magyar sajtleves leírása 1581(!)-ből ismert! Egyike a legmelengetőbb és egyben leghedonistább ételeknek. Igazi európai étel, világot meghódító útjára a bolygónak ebből a szegletéből indult. Sajtleves… Már ahogy kimondjuk is, átjár a melegség. Mert mit látunk lelki szemeink előtt, ha elhangzik a neve? A tányérban elnyújtózó sűrű, gőzölgő, illatos puhaságot, amelyen ropogós kenyérfalatok úsznak. Egy tányérnyi elégedettséget, és a biztonságot, hogyha már semmi nem kerül az asztalra, akkor is jóllakunk…

Mert az biztos, hogy ez nem fogyókúrás étel. Ahogyan a legjobb receptúrák esetén, az Interfood is többféle sajt felhasználásával készíti az ön által megrendelt sajtlevest, ami, természetesen, azt is jelenti, hogy a maximális ízhatás érdekében ebbe bizony zsírosabb sajtok is kerülnek. De hát ez az, ami melegít a téli zimankóban, olykor, egy-egy sűrű napon biztosan belefér. Persze a sajtról szokás rosszakat mondani; mi sem tagadjuk, hogy fogyasztásában a józan mértékletesség nem árt. De érdemes az étrendbe iktatni, mert sok kedvező élettani hatással bír.

A legtöbb sajtféle tartalmaz A-vitamint, B1- és B12-vitamint, foszfort, szelént és nátriumot. Lefordítva ez azt jelenti, hogy őrzi a szemünk egészségét és a látást, serkenti a szellemi tevékenységet és a megfelelő agyműködést, részt vesz a vérképzésben. Ha ez nem lenne elég, a sajt az egyik legjobb természetes kalcium-forrás, amely anyag elengedhetetlenül szükséges a csontok és a fogak épségéhez, valamint a vérnyomás karbantartásához is. És a sajt nagyon finom! Minél mélyebben ereszkedik valaki a sajtok világába, az állítás igazságtartalma annál világosabb lesz számára…

Ha tőlünk rendeli házhoz, apró, pirított zsemlekockákat csomagolunk önnek a leves mellé, és selymesen, krémesen kínáljuk ezt a fogást. Ha úgy dönt, hogy otthon készíti el, ami a fűszerezést illeti, kísérletezzen a fokhagymával, babérlevéllel, kakukkfűvel, de a sajtokat kellemesen egészíti ki a szerecsendió íze, a koriander vagy a semlegesebb petrezselyem is. Ha a kenyérkockát nem szereti, szórjon a sajtlevesbe chipset vagy levesgyöngyöt, de érdemes kipróbálnia pirított olajos magvakkal is, amennyiben nem félti a vonalait. Ha a sajton kívül mással is gazdagítaná a levest, tegyen hozzá almát, gombát, karfiolt, egyik sem fog csalódást okozni!

Végül egy titkos trükk az Interfood szakácsaitól. Ha a sajtlevesbe kicsi ecetet vagy bort is vegyít, elkerülheti, hogy kanalazáskor hosszú sajtszálak nyúljanak a szája és a tányérja között. Ez főleg akkor jöhet jól, ha a vendégeit kínálja ezzel a remek levessel, mert egyébként, titokban, mind szeretjük ezt a nyúlós játékot, amikor a sajtleves nemcsak felmelegít, hanem kicsit meg is nevettet egy téli napon…

Ez is érdekelheti

bogracsgulyas

Ismeretlen ismerős: bográcsgulyás

Családját tekintve a paprikával készített nemzeti húsételeink közé sorolható. Testvérei: pörkölt, paprikás, halászlé. A gulyás se nem egyik, se nem másik. Kora: bizonytalan, úgy 200 éves lehet – ha elfogadjuk a „pásztorétel” -teóriát. Származása vitatott. Leginkább alföldi pásztorételnek tartják. E véleménnyel Váncsa István rendkívül meggyőzően és az ételhez méltó ízességgel száll szembe, azt állítván, hogy…