Blog

Szűrők

Paleo mindenkinek

Közel tíz éve hódít hazánkban a paleolit táplálkozás, ami egy étkezési trend esetében elég hosszú idő ahhoz, hogy le lehessen vonni a megfelelő következtetéseket annak előnyeiről és esetleges hátrányairól. Cikkünkben segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik ismerkednek ezzel a napjainkban igen népszerű gasztronómiai irányzattal.
Egyre több kutatás bizonyítja, hogy meglepően sok ember szenved úgynevezett civilizációs betegségekben, mint az elhízás, a cukorbetegség, a rák, a depresszió, a különféle intoleranciák, a magas vérnyomás és más érrendszeri megbetegedések. A paleolit táplálkozás megalkotóinak célja, hogy kevesebb ember legyen érintett ezekben a hosszan tartó és gyakran egész életet megkeserítő betegségekben.
Az elmélet szerint a paleolit korban az emberek sokkal egészségesebben táplálkoztak, nem került szervezetükbe feldolgozott élelmiszer, nem használtak cukrot és nem terhelték a testüket nagy mennyiségű gabonafélével, ennek következtében sokkal egészségesebbek voltak. Helyettük magas fehérjetartalmú, alacsony szénhidráttartalmú és zsírokat tartalmazó ételeket fogyasztottak. Elsőre talán elképzelhetetlen lehet egy ilyen szigorú étrend hosszú távú betartása, de korántsem lehetetlen!
Nézzük, mit szabad fogyasztani és mely élelmiszerek kerülnek tiltólistára. A gyümölcsök és a zöldségek, a gombák, a tojás, az állati húsok, a hal és a tenger gyümölcsei, a zsírok, a hidegen sajtolt növényi olajok, a mandula, a törökmogyoró, a kesudió, a pisztácia, a fenyőmag, a dió, a tökmag és a gesztenye bátran fogyaszthatóak. A kemény sajtok a megengedett kategóriába tartoznak, ám vannak kifejezetten tiltott élelmiszerek is, mint a gabonafélék, a tej és a tejtermékek, a hozzáadott cukor, a hidrogénezett növényi olajok, a hüvelyesek, a burgonyafélék, a paradicsom, a paprika és a padlizsán.
Az étrend alkalmazása természetesen tudatosságot és önfegyelmet kíván, ugyanakkor egyértelmű előnyöket lehet felsorakoztatni mellette: számos betegség megelőzhető, hosszabb és egészségesebb élet vár ránk, energikusabbak leszünk, és megszabadulhatunk a felesleges kilóktól is. Hátránya lehet, hogy valóban tudatosnak kell lennünk, ami nem mindig könnyű. Búcsút kell mondanunk vásárlási szokásainknak, és csak a megengedett élelmiszereket tehetjük be bevásárlókocsinkba. Szintén nehézség lehet, hogy a megszokott ételeinket ezentúl máshogy kell elkészítenünk, több időt és energiát igényel egy-egy ebéd megfőzése, az egész heti menü megtervezése. Megoldás lehet az étel házhozszállítás, és szerencsére az Interfood ételfutár ebben is segít: az étlapon paleo ételrendelésre is van lehetőség, tehát ha szeretnénk egészségesen étkezni, de nincs időnk az ezzel járó vesződségre, érdemes körülnézni az Interfood bőséges paleo kínálatában.

Ez is érdekelheti

Kóla – gyógyszerből üdítő

Szinte minden gyógyászati célra szánt készítmény borzalmas ízű. Az émelyítő műnarancsos poroktól kezdve az epres szirupokig rengetegféle ízzel próbálják a szakemberek elviselhetőbbé tenni a gyógyszerek ízét, kevés sikerrel. 1886-ban azonban sikerült egy gyógyszerésznek a lehetetlen, S. Pemberton megalkotta a szénsavas vízzel kevert édes szirupot, létrehozva ezzel a kólát. Úgy gondolta, hogy az idegrendszeri panaszokra és…