Blog

Szűrők

Naspolya – ronda, de finom

Naspolya – ronda, de finom

Vannak ételek, melyek nem a dekoratív megjelenésükről híresek, ilyen a naspolya is. A kis termések akkor igazán édesek, ha az első fagyok megcsípik, és kissé elkezdenek megszottyadni. Az érett naspolya puha, barna, és úgy fest, mintha már meg lenne romolva. Nem túl bizalomgerjesztő, mégis ilyenkor a legédesebb, legfinomabb. Ez a különleges gyümölcs mára kiveszőben van, holott néhány évtizede még a kertek fontos szereplője volt. Az Interfood e heti cikkében a naspolyáé a főszerep!

A termésről
A naspolya a rózsafélék családjába tartozik, rokona az alma és a körte. Őszi idénygyümölcs, mely a korai fagyok beállta után szüretelhető, ilyenkor a gyümölcshús édes, lekvár állagú. Héja vékony, magjai aprók, éretlenül rendkívül fanyar, ehetetlen, ilyenkor húsa még fehéres színű. Utánérő fajta, ezért amikor már kezd ehető lenni, leszedhetjük, és száraz, sötét helyen szépen beérik. Fontos hogy rendszeresen ellenőrizzük, és az ehető darabokat szedegessük ki belőle, mert különben hamar összerothad az egész.

Jótékony hatások
A naspolyát nem csak íze és különleges állaga miatt érdemes fogyasztani. Számos értékes tápanyagot tartalmaz, melyek jótékony hatással vannak az emberi szervezetre. Élelmi rostokban gazdag, ezért segíti az emésztést és az egészséges bélműködést. Antioxidáns tartalmával támogatja az immunrendszert, erősíti a csontokat. Ásványi anyagokban gazdag, réz, cink, mangán, magnézium, vas, kálium és kalcium található benne, valamint B1 és C-vitamin is.

Fogyasztási lehetőségek
A naspolyát a legcélszerűbb nyersen fogyasztani, egyrészt, mert hasznos tápanyagai ebben az esetben hasznosulnak a leginkább, másrészt mert viszonylag kevés a gyümölcshús, azért meglehetősen időigényes bármit is készíteni belőle. Ha mégis akkora mennyiség áll rendelkezésünkre, hogy nem tudjuk frissen megenni, főzhetünk belőle lekvárt, készülhet naspolyasajt, gyümölcspüré, mártás vagy akár kompót. Süteményekbe is kenhetjük, mint egy sűrű lekvárt, vagy müzlikhez kínálhatjuk feltétként.

A rendszeres friss gyümölcsfogyasztás rendkívül fontos egészségünk megőrzése szempontjából, ahogyan a meleg ebéd is. Vannak időszakok, amikor a főzés szinte lehetetlen küldetésnek tűnik, ilyenkor a legjobb megoldás az ebéd házhoz rendelés, amivel az egész család jóllakhat. Az Interfood áll kedves megrendelői szolgálatára, keresse étlapunkat bizalommal, futáraink pedig házhoz szállítják ebédjét!

Ez is érdekelheti

Ki kér egy cantuccinit?

Elsőre a legtöbb embernek ötlete sincs, miről van szó, de a kérdezőnek is fel van adva a lecke, hiszen nem is olyan egyszerű kiejteni ezt a furcsa szót. Az olaszul jól beszélők előnyben vannak, az Itáliában élők pedig már biztosan mosolyognak, hiszen ez az ő szeretett kekszféleségük, ami a külföldiek számára olykor igen nagy meglepetést…