Blog

Szűrők
mit-adjunk-a-babanak

Mit adjunk a babának, avagy a hozzátáplálás nehézségei

Minden szülő legféltettebb kincse saját kisgyermeke, mindent tökéletesen akar csinálni, hiszen csak a tökéletes lehet elég jó az ő kis csöppségének. A szülővé válás során számos nehézséggel szembesülünk, hiába a sok előzetes felkészülés – megszületik a kisbaba, és semmi sem úgy van, ahogy mi azt előre elterveztük. A baba hozzátáplálása és a szilárd ételre szoktatása különösen nehéz téma, a kicsik ugyanis sokszor megviccelnek bennünket. Még nehezebbé teszi a dolgot, hogy manapság nagyon nehéz tiszta alapanyagokhoz jutni, hiszen rengeteg a vegyszerrel kezelt élelmiszer, a tartósítószer, a színezék, az ízfokozó, a picik éretlen bélrendszere számára pedig túlságosan megterhelőek ezek az adalékok. Nézzük, mit tehetünk annak érdekében, hogy megkönnyítsük saját dolgunkat!

Csodálatosan kitalálta a természet az újszülött táplálását, hiszen a kisbabának hat hónapig a legtökéletesebb táplálék édesanyja anyateje. Ezután jön csak a neheze: amikor a kisbaba már elmúlt hat hónapos, látni véljük rajta, hogy készen áll a hozzátáplálásra. Elő is kapjuk gyorsan a hozzátáplálási táblázatunkat és meglepetten szembesülünk vele, hogy a kezdetben oly kevés dolog, amit adhatnánk, éppen nem kapható, hiszen nincsen szezonja. Van azonban erre egy nagyon egyszerű megoldás, csak annyi furfang kell hozzá, hogy időben gondolunk rá. A megoldás a fagyasztás. Természetesen mindig a friss alapanyag a legjobb, ezért ha szerencsénk van, és éppen nyárra esik ez az időszak, akkor sokkal könnyebb dolgunk van.
De ha nem vagyunk ennyire szerencsések, akkor sem kell csüggedni, nagyon egyszerűen fel lehet készülni a hozzátáplálásra. Nagyon fontos, hogy szép, egészséges, friss gyümölcsöket és zöldségeket szerezünk be, olyat, amiről biztosan tudjuk, hogy nem permetezték, ami hazai termék, és ami ízletes, magában rejti a nap érlelő erejét. Piacra, kistermelőhöz érdemes fordulni ilyenkor. Ha sikerült beszereznünk az alapanyagokat, akkor nincs más dolgunk, mint alaposan megmosni őket és felaprítani, majd pici adagokban lefagyasztani.
Nézzünk néhány alapanyagot, amit érdemes fagyasztani: őszibarack, sárgabarack, körte, szilva, meggy, cseresznye, szőlő, eper, málna, gesztenye, nyári tök, sütőtök, borsó, sárgahüvelyű bab, spenót, sóska. Ezekből nagyszerű püréket tudunk készíteni a piciknek. Nagy könnyebbség lesz számunkra, amikor a kicsi eléri azt a kort, hogy már eheti azt, amit a szülei. Ilyen esetben az édesanya már azt a luxust is megengedheti magának, hogy az étel házhoz szállítást választja.

Az interfood ételfutár készséggel áll rendelkezésére, itt biztosan megtalálja kisgyermekének a legmegfelelőbb ebédet. Addig is kitartás minden kisgyermekes szülőnek, hiszen idővel, mint minden, a hozzátáplálás is egyre könnyebb lesz!

Ez is érdekelheti

Éljenek a halak!

Tudta, hogy a híres balatoni hekk valójában nem is magyar hal? Hiába lehet a magyar tenger partján lépten-nyomon belefutni a sült hekkbe, az igazság az, hogy messzi földről érkeznek hozzánk fagyasztott és lefejezett állapotban a hekkek, vagyis szó sincs róla, hogy a sütödékben aranyáron kínált hal magyar lenne. Az Interfood ezen a héten ennek a…