Blog

Szűrők

Mindennapos luxus: camembert és áfonya

Néha, ha nehéz a nap, csak kicsi kell, hogy jobb színben tűnjenek fel a dolgok. Például elég egy jól megválasztott, az irodába rendelt ebéd, hogy a főnök ne tűnjön olyan kicsinyesnek, a munkanap meg olyan végeláthatatlan hosszúnak… Persze, ilyenkor a paprikás krumpli (legyen bár nagy kedvenc) nem elég… Valami elegánsabbra, valami rafináltabbra, valami izgalmasabbra van szükség. Ez bizony a sajtok, a szószok, a különlegesebb fogások ideje!

A sajtok világa éppen olyan titokzatos, bejárhatatlan, kiismerhetetlen univerzum, mint a jó boré, a jó kenyéré vagy a minőségi mézé. Aki egyszer bekukkant az ételeknek ebbe a szeletébe, nehezen szabadulhat a benyomásoktól, és szinte biztos, hogy a sajtok kíváncsi kutatójává, rabjává válik. A kutakodás során pedig biztosan eljut a sajtok egyik híres tagjához, a camembert-hez is.

Normandia híres terméke minden ínyenc számára ismerős. A lágy, gazdag illatú sajt, amelyet finom, gombás aromájú nemespenész-réteg tart egyben, a magyar konyhák asztalain is egyre nagyobb szerepet követel magának. Jó választás reggelire, remek alkotóeleme egy baráti borozgatásnak, és felemelő fogása lehet egy jó ebédnek is. Különösen igaz ez akkor, ha az ízeit, lágyságát kiemelő hozzávalókkal házasítjuk össze. Mert az bizony már, mióta csak elkészült az első camembert (XVIII. század vége), tudható, hogy ezt a finom, aromás sajtot milyen remekül egészítik ki a lekvárok, erdei gyümölcsös öntetek. Ahogyan például az áfonyából készült sűrű szósz is. Vagy itt a másik jó barát, egy olajos mag, a mandula. Aki ropogtatott már magokat némi gyümölcs mellett elmajszolt sajttal, az pontosan tudja, hogyha egy sajt roppanós-magvas kéregben sül ki… nos, abból csak jó sülhet ki!

És lassan össze is áll az a fogás, ami majd rendbe hozza az elrontott napot: rántott camembert mandulás bundában áfonyaöntettel… Mi kell még? Valami köret. Legyen az is könnyed, levegős. Mondjuk egy jó adag jázmin rizs. Pörgősen tálalva; most nem a rizottó kásás állagát keressük. A sajt ne türemkedjen ki a bundából, de a melegítés után, buggyanjon ki a villa fokán. A szószban egész gyümölcsszemek emeljék a pillanat örömét, és legyen jókora adag a dobozban, hogy az ebéd élményének ereje minden rosszat képes legyen felülírni…!

Ha ön vacsorára rendelte tőlünk ezt a franciás fogást, nyisson ki hozzá egy üveg édes vörösbort is, esetleg egy palack cidert! Keressen a vacsora mellé kellemes zenét, ültesse asztalhoz azt, akit szeret… Minden napot szebbé lehet tenni, ha megtalálja a módját…

Ez is érdekelheti

kuszkusz-salata-sult-csirkecombbal

Kuszkusz saláta sült csirkecombbal

Első ránézésre a kuszkusz gabonafélének tűnik, amit a rizshez hasonlóan bő vízben kell megfőzni. Valójában azonban egy különleges tésztaféle, amely a berberektől származik, és csak néhány évvel ezelőtt jutott el Magyarországra. Eredetileg durumbúzát használtak hozzá, az előre meggőzölt durumbúza-darát kézzel pici gombócokká gömbölyítették, majd lisztben megforgatták, és szétterítve szárították. Mára kissé átalakult ez az elkészítési…