Blog

Szűrők
Mikulás nálunk és más országokban

Mikulás nálunk és más országokban

A Mikulásvárásnak világszerte nagy hagyománya van, ám nem mindenhol akkor és úgy érkezik, ahogy Magyarországon. Vannak helyek, ahol számunkra egészen különleges történetek és szokások kötődnek hozzá. A miénket mindenki jól ismeri, hiszen kisgyermekkorunktól kedve várjuk december 6-án reggel a Mikulás ajándékát a kiscsizmánkba. Nézzük, máshol hogyan várják a gyerekek az ajándékot hozó nagyszakállú öregembert!
Nagy-Britanniában a Mikulás, azaz Santa Claus karácsonykor érkezik, ő hozza a gyerekeknek az ajándékot a kikészített nagyméretű zoknikba. Fáradozásait süteményekkel és egy pohár tejjel vagy portóival hálálják meg, amit természetesen örömmel elfogyaszt az éj leple alatt surranó, kéményen át közlekedő Mikulás.
Írországban úgy gondolják az emberek, hogy a Mikulás nehéz útját nem elég egy kis csokis keksszel megsegíteni, inkább egy pohár whisky-t vagy sört hagynak számára az asztalon egy kis rétessel. És az is világos, hogy a Mikulás egymaga nem sokra menne a szorgos rénszarvasai nélkül, így az írek még rájuk is gondolnak, a szarvasok finom répát kapnak, hogy legyen erejük a hosszú úthoz. Kedves édesapák és édesanyák, az éj leple alatt egy kis whisky répával? Érdekes kombináció, igaz?
A finnekhez a mára már számunkra is jól ismert Joulupukki érkezik, aki december 24-én viszi a gyerekek számára az ajándékokat. Igazi öregember, hatalmas és gyönyörű szakállal, aki egy kis házikóban lakik, és egész évben a gyerekek leveleit olvasgatja. A finn Mikulás évek óta ellátogat hazánkba is, idén december 6-án a Budapesti Karácsonyi Vásáron várja a gyerekeket.
Németországban a gyerekek december elején rajzokat készítenek a vágyott ajándéklista mellé, amit az ablakpárkányra helyeznek. Cukornehezék kerül a lapokra, nehogy elfújja őket a szél, és a Mikulás ne találja meg. Németország különböző területein jellegzetes szokások és történetek élnek ma is, a partvidékeken a Mikulás hajóval érkezik az őket váró gyerekekhez.
Ahogyan nálunk virgácsot kap az a gyerek, aki a Mikulás szerint nem viselkedett jól egész évben, úgy az olaszoknál szenet kapnak a sokat rosszalkodó gyerkőcök. A jók természetesen ugyanúgy édességet.
Magyarországon sok családban csak a gyerekek kapnak ajándékot a Mikulástól, de egyre több helyen szeretnének a családtagok kedveskedni egymásnak is. Ha meg szeretné lepni kedvesét valamivel, a legjobb ajándék, ha felmenti a jövő heti főzés alól. Rendelje meg az Interfoodtól következő heti ebédjüket, párja garantáltan nagyon hálás lesz érte! A Mikulás-ajándék mindenkinek jár, az egész évben szorgoskodó szeretteinkről se feledkezzünk meg!

Ez is érdekelheti

Hagyma kisokos II.

Sokan olvasták előző blogcikkünket, melyben a legismertebb hagymaféléket mutattuk be. Sorra vettük azokat a hagymafajtákat, amelyeket napi szinten használunk, és már jól ismerünk. Már akkor megígértük a folytatást, amiben a kicsit különlegesebb, kevésbé ismert hagymaféléket mutatjuk be, ez következik most az Interfood blogján. Tartson velünk Ön is, hátha tudunk hasznos újdonságokkal szolgálni. Fehér hagyma A…