Blog

Szűrők

Miből érdemes biót vásárolni?

Évek óta nagy népszerűségnek örvendenek az úgynevezett biotermékek. Sokaknak szívügye saját testük védelme, és mindent megtesznek, hogy megóvják egészségüket. Egészséges alapanyagot beszerezni azonban nem könnyű feladat, gyakran fejtörést okoz a családoknak. A biotermékek hívei hisznek abban, hogy az ilyen elnevezéssel illetett gyümölcsökben és zöldségekben megbízhatnak, azok elfogyasztásával biztosan nem ártanak szervezetüknek. Az ellentábor szerint ez az egész csak egy újabb divatos átverés, amivel még több pénzt tudnak kicsikarni a kereskedők a vásárlókból.
A fő problémát a rengeteg kártevő ellen használt növényvédő szerek, vegyszerek, úgynevezett peszticidek okozzák. Számos növény felületén megtapadnak ezek a káros anyagok, mások növekedésük során szívják magukba az ártalmas kemikáliákat. A legbiztosabb és legjobb megoldás persze az, ha mi magunk termesztünk otthon zöldségeket és gyümölcsöket, és a termesztés során nem használunk vegyszereket. Igazi hőstett, ha végigvisszük a kártevők ellen vívott küzdelmet vegyi segítség nélkül, ám erre kevesen képesek.
Ha erre nincs időnk vagy lehetőségünk, akkor jó megoldásnak tűnhet a bioélelmiszerek vásárlása. Ez azonban cseppet sem olcsó! Minden, ami rendelkezik a bio minősítéssel, annak igen borsos az ára. Nézzük, az Environmental Working Group ajánlása szerint melyek voltak azok a növények 2017-ben, amiből érdemes biót vásárolni és melyek azok, amik nagy valószínűséggel kisebb mennyiségben találkoztak növényvédő szerekkel, így nem annyira indokolt biót választani belőlük.
A leginkább szennyezett zöldségek és gyümölcsök: alma, barack, nektarin, körte, eper, szőlő, cseresznye, zeller, paradicsom, spenót, burgonya, kaliforniai paprika. A felsorolt növények számos kártevőre érzékenyek, ezért a nagy mennyiséget termesztők kénytelenek növényvédő szereket alkalmazni termesztésük során. A másik probléma, hogy a héjukkal együtt szokás őket enni, így a felszínükön megtapadt vegyszereket nem tudjuk eltávolítani. A burgonya pedig magába szívja a műtrágya káros anyagait a földből és elraktározza azokat.
A kevésbé szennyezett zöldségek és gyümölcsök: sárgadinnye, mézdinnye, kivi, mangó, ananász, grapefruit, papaya, avokádó, zöldborsó, padlizsán, spárga, káposzta, hagyma, karfiol, csemegekukorica. A felsorolásból jól látszik, hogy hámozható zöldségekről van szó, ezért a felületükön maradt vegyi anyagoktól a pucolással meg tudunk szabadulni. Alapszabály és minden fogyasztásra szánt zöldségre és gyümölcsre igaz, hogy alaposan meg kell őket mosni!
Nehéz kérdés, hogy mi a jó megoldás, egy azonban biztos: ha a fentebb leírtakon túlmutató, megbízható segítséget szeretne, keresse bizalommal az Interfood ételfutárt, ahol minőségi alapanyagokból készült ízletes és változatos ételeket rendelhet!

Ez is érdekelheti

Hogyan ne romoljon meg az étel

Hogyan ne romoljon meg az étel

Hogyan ne romoljon meg az étel A nyári kánikulában különösen nagy feladat a főzés megoldása, hiszen senki sem szeret hőségben a tűzhely mellett álldogálni órák hosszat. Különösen nagy bosszúság, ha a sok energiával elkészített étel megromlik, mert nem megfelelően tároltuk. A nagy melegekben nem csak a főtt étel van veszélyben, hanem számos más élelmiszer is…