Blog

Szűrők
bélszínroló

Mi is az a bélszínroló?

Gyerekkorunk kedvence, igazi menzás étel, ami mai napig felidézni bennünk a gondtalan gyermekéveket, ha a kezünk ügyébe akad, noha fénykora már elmúlt. De hogyan lehetséges, hogy a szarvasmarha legértékesebb része, amit magyar ember soha nem látott, főleg nem fogyasztott, belekerülhetett egy ilyen panírozott virsliszerű valamibe, és mitől retro ez az étel? Az Interfoodtól megtudhatja, hogy a csigatészta mellett a bélszínroló is igazi hungarikum!

A bélszín, más néven vesepecsenye a szarvasmarha legértékesebb része, amely a keresztfartő és a szűzpecsenye között helyezkedik el. Az igazi steak ebből készül, ez a létező legjobb minőségű és legdrágább marhahúsfajta. A szarvasmarha ezen testrésze az állat életének nagy részében nyugalmi állapotban van, ezért a hosszúkás izom alacsony zsírtartalmú, és finom, puha, porhanyós húsétel készíthető belőle. Nálunk nem divat a véres steak evése, de ahol igen, ott éppen ebből a puha húsból szokás készíteni, így lehetséges az, hogy a rágósnak egyáltalán nem nevezhető, véres steaknek akkora rajongó tábora van.
1943-ban, Európában elsőként Magyarországon került a boltokba fagyasztott élelmiszer. Ma már minden ilyesmit mirelitnek hívunk, az első időkben azonban ez volt a Magyarországon készült, fagyasztott élelmiszerek márkaneve, ami néhány hónap alatt országszerte óriási sikert aratott. A szocialista konyhaművészet alapvető fogása lett a főzelék „Mirelittel”. Az egyik legjelentősebb siker pedig éppen a bélszínroló lett. Hogy miért? Hazánkban a szocializmus idejében az egyik legnagyobb exportcikk a prémium minőségű bélszín volt, melyet szinte teljes egészében külföldre szállítottak. Éppen ezért magyar ember csak hírből ismerte a bélszínt, aminek megvásárlására sem lehetősége, sem pénze nem volt. A politika azonban nem hagyta cserben hazája népét, és feltalálta számukra azt az ételt, amit ők is imádhattak, és amiről az átlagemberek is azt hihették, hogy bélszínt fogyasztanak. Ez volt a bélszínroló, ami rövid idő alatt komoly népszerűségre tett szert. Finomnak finom volt, ma is az, de azt nem érdemes elvárni tőle, hogy jelentős mennyiségű bélszínt tartalmazzon. Lényegében egy panírozott, olajban kisütött virsliről beszélünk, amit azért kár lenne teljesen száműzni az étrendünkből, hiszen valóban finom, és a főzelékek nagyszerű kísérője.

Ha gyerekkorában Ön is szerette a bélszínrolót, és szeretne egy kicsit nosztalgiázni, elő a nagyi tányérját, és gyorsan egy kis főzelék bele, bélszínrolóval. Keresse az Interfood étapján, nálunk megtalálja, hiszen amit ennyire szerettünk gyerekként, az felnőttként is jól fog esni!

Ez is érdekelheti

Az ősz ajándéka, a sütőtök

Segít fogyni, kitisztítja a bélrendszert, elhajtja a felesleges vizet, óvja szemeinket, és még számtalan egyéb módon segít abban, hogy szervezetünk egészséges maradjon. Az ősz egyik legnagyobb ajándéka a sütőtök, amely változatos módon elkészíthető, tele van hasznos anyagokkal, igazi szezonális csemege. Leves, főzelék, szendvicskrém készülhet belőle, de egyszerűen megsütve is rendkívül egészséges. Az Interfood e heti…