Blog

Szűrők
márton nap

Márton-nap a világ körül

A Márton-napi libasült és lakoma nem csak hazánkban bevett szokás, hanem a keresztény világ szinte összes országában. Mivel Szent Márton a 4. századi Franciaországban élt, és ott lett püspök, a hozzá kötődő hagyományok is Franciaországban jelentek meg először, onnan terjedtek el előbb Skandináviában és Nagy-Britanniában, majd Németországban és Közép-Kelet-Európában. Ahány ország, annyiféleképpen ünneplik november 11-ét. Bár a libasült szinte mindenhol hozzátartozik Szent Márton ünnepéhez, ezt leszámítva jócskán akadnak eltérések, ezért összeszedtünk néhány érdekesebb szokást a különböző népek hagyományaiból.
Belgium egyes részein Szent Márton napja nem az evésről szól, hanem a gyerekekről. November 11-én reggelre Szent Márton ajándékot hoz nekik, mint nálunk a Mikulás december 6-án.
Csehországban a libasült mellett az újbor is fontos szerepet játszik az ünnepen, ezért Prágában hagyományosan november 11-én, délelőtt 11:11-kor töltik ki a vendéglősök az első pohár Márton-napi borokat a vendégeknek.
Észtországban Márton ünnepe összekapcsolódik a halottak ünnepével. Az észt gyerekek ezen a napon felnőtt jelmezt öltenek, és házról házra járva énekelnek, illetve vicceket mesélnek, amiért édességeket kapnak – hasonlóan a más országokban október 31-én tartott halloweenhez.
Németországban november 11-én este a gyerekek maguk készítette lámpásokkal vonulnak az utcán, miközben Márton-napi dalokat énekelnek. Egyesek szerint a lámpások azt a világosságot szimbolizálják, amit Márton hozott a szegények életébe jócselekedeteivel.
Nagy-Britanniában marhát vágnak liba helyett ezen a napon, illetve létezik a „Szent Márton nyara” kifejezés, ami arra utal, hogy az időjárás általában megenyhül egy rövid időre november 11-e környékén, mielőtt beköszöntene a tél.
Írországban Márton-nap előestéjén hagyományosan feláldoznak egy kakast, a vérét pedig összegyűjtik, és szétlocsolják a ház négy sarkában. Az írek nagy becsben tartják Szent Mártont, mert egyes források szerint az ő unokaöccse volt Szent Patrik, Írország védőszentje.
Szicíliában is megemlékeznek a Márton-napról, a helyiek ilyenkor Moscatóba (muskotályba) mártogatott ánizsos süteményt esznek a tiszteletére.
Mi, magyarok leginkább libalevessel és libasülttel ünnepeljük a Márton-napot, ezért természetesen az Interfood ételfutár kínálatában is megtalálhatóak a libás fogások ezen a napon. Jó étvágyat hozzájuk!

Ez is érdekelheti

beigli a tányéron

Karácsonyi sütikalauz

A karácsony meghitt hangulatához szorosan hozzátartozik a családi közös sütés-főzés és a finom édes illatok, amelyek körbelengik a lakást. Az egész évben el nem készült süteményekre ilyenkor jut végre idő. Sok háztartásban többféle sütemény készül, amit aztán hetek alatt sem tud megenni a család, máshol csak egyet süt a háziasszony, de az nagyon finom és…