Blog

Szűrők

Macskák és filozófusok, avagy a lasagne története

Mi a közös a leghíresebb és leglustább kitalált macska, Garfield alakjában és a Kr. e. 1. században élt filozófusban és politikusban, Ciceróban? Nem az emelkedett hangvételű gondolatok, hanem a kedvenc ételük, a lasagne. Bizony, kevesen tudják, hogy ez a jellegzetes étel bizony már Ciceró idejében is létezett, sőt, a híres szónok egyik legkedvesebb fogása volt. Induljon Ön is az Interfood ételfutárral karöltve a filozófusok és a macskák nyomába, göngyölítsük fel együtt a lasagne izgalmas történetét!
Ahogyan azt már megszokhattuk, a lasagne történetének eredete sem ellentmondásoktól mentes, ami nem is csoda, hiszen ha minden igaz, már az ókorban is készítették a tésztás fogás ősét. Egyesek szerint etruszk eredetű, mások arab vagy perzsa eredetűnek gondolják az ételt. Az első feljegyzések szerint a lasagne tészta lisztből és vízből készült, és vékonyra nyújtott tésztalapokat jelentett, amit sajttal és hüvelyes zöldségekkel tálaltak.
Népszerűségének oka lehetett az is, hogy akkoriban jelentős problémát okozott az elvesztett fogak hiánya, amiket sehogyan sem tudtak pótolni, ezért felértékelődött az olyan puha ételek szerepe, mint a tészta. A lasagne világhódító útja a 15. században kezdődött, amikor Francesco Zambari felfedezte, hogy ha a tésztacsíkokat rétegezi, és közéjük sajtot szór, az étel nem csak ízletes, de igen kiadós is lesz. Ezt követően az angolok, a franciák és az olaszok is elkezdték készíteni saját változatukat. A manapság legelterjedtebb bolognai ragus változatot Olaszországban találták fel, és gyorsan meghódította az egész világot.
Garfield természetesen a húsos változatot kedveli a leginkább, de vajon milyen egyéb változatok léteznek még? Olaszország bizonyos részein pestós szósszal töltik meg a tésztalapokat, míg máshol túróval, húsgolyókkal, főtt tojással, sajttal és zöldségekkel gazdagítják. Van elsőre talán meglepően hangzó tengeri herkentyűs verzió is, amihez túrót, parmezánt és spenótot adnak.
Az Interfood ételfutár étapján rendszeres vendég a lasagne, mind a klasszikus bolognais változat, mind pedig a spenótos. Ez utóbbi kiváló ebéd lehet vegetáriánus megrendelőink számára is, feltéve, ha szeretik a tojást. A tészta ugyanis spenóttal, sajttal, tojással és zamatos fűszerekkel van töltve. Ha Ön szeret biztosra menni, rendelje meg a klasszikus változatot, ha viszont kedveli az újdonságokat és az izgalmas ízeket, jó szívvel ajánljuk a spenótos lasagnét! Higgye el, a változatosság gyönyörködtet és sosem késő újítani!

Ez is érdekelheti

Karácsonyi hal

Halászlé és rántott pontyfilé – ezek a legnépszerűbb ünnepi halételek, és szinte minden család karácsonyi étlapján szerepelnek, noha a hazai halfogyasztás kifejezetten alacsony napjainkban. Ennek lehetséges oka egy külön cikket is megérdemel, de a hagyomány az hagyomány, és a hal fontos eleme a karácsonyi menünek, így van ez évszázadok óta. De vajon miért? Őseink idejében…